Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16299007 www.bgdnes.bg

Гайдарчето победител в "България търси талант" става кларнетист

Изучава тънкостите и на синтезатора 

Стаята на 7-годишния Стефчо препълнена с купи и медали 

Помните ли 6-годишното гайдарче Стефан Иванов, който спечели "България търси талант" през май 2022 година? Днес талантливото момче, което грабна умовете и сърцата на милиони българи, изучава тънкостите на нови инструменти, основният сред които е кларинетът.

"Стефчо вече свири доста добре и на този инструмент, след като почти няма тайни за него относно гайдата. Ходи с голямо желание на уроци. Учи и как се свири на синтезатор. Имаме доста участия и навсякъде хората много му се радват, прегръщат го и го снимат. Наистина, най-вече участието му в шоуто му помогна много", сподели пред "България Днес" неговият баща Георги Иванов.

Реклама

39-годишният Георги от София е строителен инженер по професия. Любител е на фолклора от години и го е превърнал в свое хоби. В началото се е занимавал с народни танци, но след това открива магията на гайдата, която успява да предаде и на сина си.

Таткото продължава да подкрепя Стефчо в непрестанното му развитие в музикалния свят. Обикалят цялата страна надлъж и нашир и от всички краища на България даровитият малчуган е напълнил стаята си с медали, купи и отличия за първи места.

"В неговата възрастова група, където и да отиде, печели. Мога да кажа също и че се справя по-добре и при по-големите. Много е упорит и иска още да се развива", разкрива още таткото и добавя, че Стефчо се учи да свири и на синтезатор.

Още на 3 години Стефчо засвирва първите си родопски мелодии. Неговият баща Георги дава основата на малкото момче да изучи тънкостите на джура гайдата. Всичко започнало от работна командировка на таткото в Смолян.

"Две години бях там, подготвяхме водния цикъл на града. От танцовия състав в читалището в квартал Райково ми подариха първата гайда, ръководителят на "100 каба гайди" Тодор Тодоров ми я измайстори", разказва пред "България Днес" таткото на Стефчо.

Георги постепенно се увлича да свири на инструмента и научава няколко сюити. След края на командировката отива в Пловдив. Там се запознава с бъдещата си съпруга, която се оказва от Смолян. По-късно се ражда Стефчо, а вкъщи и майката, и синът започват да свирят на гайда, оформяйки с бащата цяло музикално семейство.

Четете още

6-годишният гайдар Стефан Иванов и Военен университет „Васил Левски“ са на финала на “България търси талант“

6-годишният гайдар Стефан Иванов и Военен университет „Васил Левски“ са на финала на “България търси талант“

5-годишният Стефан учи на гайда проф. Кантарджиев

5-годишният Стефан учи на гайда проф. Кантарджиев

Реклама
Реклама
Реклама