Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16918963 www.bgdnes.bg

Непочистени комини запалиха две къщи

Проверявайте ги редовно, зове кметът на с. Горски извор Ангел Георгиев

"Моля всички хора, които живеят в къщи, задължително да си почистват комините. В противен случай има огромен риск да останат без дом."

Това призова пред "България Днес" кметът на хасковското село Горски извор Ангел Георгиев. Повод за изказването му е, че през последния месец къщите на две семейства от населеното място бяха изпепелени до основи от бушуващи пламъци.

Реклама

"Коминът причинява пожар, когато е непочистен. Задължението да поддържат комините си проходими е на собствениците. Много често обаче чистят както, където и когато намерят за добре и заради това много често комините остават запушени и опасни", предупреждава Георгиев.

Само преди две седмици цялото село се вдига, за да помогне на 61-годишния Никола Петков, който за по-малко от час остава без дом заради разраснал се пожар.

"Въпреки усилията на огнеборците постройката изгоря почти изцяло. За щастие, Никола не е бил в дома си, когато възникнали пламъците, а е бил при роднини", споделя Георгиев.

След като пожарът е унищожил дома на Никола, мъжът се е настанил при роднини, но за кратко, тъй като мястото е оскъдно.

"В кметството сме поставили кутия за дарения, тъй като Никола не може да се справи със сполетялата го беда. Живееше сам, но винаги е имал голямо сърце и се е отзовавал при всеки от селото, ако е имал нужда. Сега сме длъжни да върнем жеста", разказва кметът на Горски извор.

Това е втори такъв инцидент в селото за седмица. Преди това пожар изпепели и дома на семейство с три деца, а огънят е предизвикан от комина на печка на дърва. Сега тримата живеят в пристройка до изгорелия си дом и също се нуждаят от средства, за да възстановят къщата си.

Реклама
Реклама
Реклама