Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16929487 www.bgdnes.bg

Транссексуалната Петра си направи нова операция

  • Родената като Петър не спира да се бори за пола си 
  • Чака нова дата за делото за самоличността й, снимат документален филм за нея 

Транссексуалната Петра се подложи на нова операция. Родената като Петър съвсем скоро се завърна от Гърция, където промени пола си медицински през 2022 година. Освен за контролен преглед Христова отново ляга на операционната маса, този път за да коригира устата си.

Реклама

"Имах контролен преглед и го съчетах с повдигане на устната. Имах дефект, едната ми беше много надолу. Трябваше да се коригира. И с прегледа, и с операцията всичко мина повече от добре", споделя пред "България Днес" горнооряховчанката.

Христова е единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена. На 11 януари 2022 година гръцки лекари премахват мъжкото й достойнство и й слагат гърди. Момичето иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот. Петра се превръща в първата транссексуална българка, успяла да осъди България в Страсбург. Решението на съда излиза на 27 септември миналата година и с него държавата ни е осъдена окончателно да изплати обезщетение от 7500 евро и да промени документите й в срок от три месеца. Към днешна дата Петра е все още Петър по лична карта, което й създава куп трудности.

"Не съм се отказала. Ще водя колкото дела са нужни. Сега чакам нова дата в съда. Надявам се отговорът на съдиите да е положителен. Това ще е чудо. Вярвам, че ще стане, и се подготвям психически", допълва транссексуалната.

Междувременно за Петра се снима филм. Документалната лента включва още хомосексуални момче и момиче и се очаква да излезе съвсем скоро.

"Всичко стана много бързо и не очаквах", вълнува се Христова. Тя успява да си вземе изпита и да завърши последно ниво за турски език. Голямата й мечта е един ден да успее да оправи документите си и да замине за южната ни съседка, където се чувства като у дома си. Петра има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика. Записва да учи и медицина, а в момента кара курсове по астрология. Надява се да може да започне нормална работа и да вземе живота си в ръце като пълноправна жена.

"Няма да спра да се боря и да вярвам! Трябва да има някаква уредба - дали чрез операция, дали чрез хормонална терапия, трябва да се признае смяната на пола. Очаквам дата от великотърновския съд за подновяване на делото. Вече няколко пъти решението на Страсбург е нарушено, сега ще има нов състав на касационния съд и ще видим какво ще стане", казва още Христова.

Четете още

Транссексуалната Петра пред "България Днес": Догодина вдигам революция!

Транссексуалната Петра пред "България Днес": Догодина вдигам революция!

Транссексуалната Петра изнудвана от модна агенция

Транссексуалната Петра изнудвана от модна агенция

Реклама
Реклама
Реклама