Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16945875 www.bgdnes.bg

Текстописецът на "Тоника" Иван Ненков: Тони Димитрова не празнуваше рождения си ден заради смъртта на Гого

Той написа "Имало в Бургас" на амбалажна хартия, каза авторът на "Ах, морето"

"Тони Димитрова за пръв път празнува рождения си ден на 10 януари от много години насам." Това разкри за "България Днес" поетът и текстописец на "Тоника" Иван Ненков. Авторът на текста на хита "Ах, морето", превърнал се във визитна картичка на българската Бони Тейлър, поясни, че причината за това била смъртта на Гого Найденов. Басът на легендарната група от Бургас напусна този свят на 10 януари 2014 г. На тази същата дата е родена Тони Димитрова.

Реклама

Ненков доверява още, че много често самият той сънувал Гого. Един от последните сънища обаче се е запечатал особено ярко в съзнанието му.

"Сънувах, че "Тоника" са пред концерт на някакъв стадион. Отвсякъде прииждаха хора - с автобуси, коли, пеша... Влязох в нещо като съблекалня и репетиционна едновременно. Ева, Драго, Милица и Ралица си говореха как ще излязат в началото. А Гого стоеше встрани и се усмихваше с неговите "трапчинки". Той взе една стара голяма камера, насочи я към мен и рече: "Ванка, искам да кажеш няколко думи за "Тоника" и нашите общи песни преди концерта. Аз вече не съм жив, но това не трябва да те притеснява - ще изпратя записа на приятелите..." После Гого включи камерата, аз се опитах да говоря, но нещо застана на гърлото ми, гласът ми се изгуби. Заплаках... И се събудих", вълнува се бардът.

Любимият текстописец на Стефан Диомов, Кирил Маричков и Веселин Маринов още не може да забрави обидата, че една от песните емблеми на Ева и Гого - "Сбогуване с Бургас", по музика на бургазлията с кадифения бас е била отхвърлена от журито на престижния конкурс "Бургас и морето".

"На 17 май 2000 г. сутринта неочаквано ми се обади Гого. Имал някаква мелодия, предложи ми да напиша текст за нея и да участваме в "Бургас и морето", спомня си Иван Ненков.

По думите на поета Гого най-добре творял в импровизираното си студио, направено в спалнята на семейната им къща с Ева в Айтос. "Работното заглавие на песента беше "Сбогуване с Бургас". Когато Гого ми се обади, му казах, че "май съм улучил ваксата". Когато седнахме да обсъдим написаното, Гого предложи един израз: "Щом те решат при нас да си останат", който веднага "залепна" за мелодията. Гого и Ева наистина предложиха песента "Сбогуване с Бургас" за конкурса. Но тя не беше одобрена. Не знам поради какви причини. Стана ми тъжно, защото знаех, че песента е добра. По-късно разбрах и колко по-слаби песни са класирани за финалния кръг", разказва с горчивина Ненков.

По думите на известния текстописец хитът "Имало в Бургас" бил написан от бургазлията с кадифения бас на ... парче амбалажна хартия.

"Диомов ми каза, че Гого я написал отдавна, после я оставил настрани... На лист амбалажна хартия (в такава увиваха сиренето в бакалиите от моето детство) видях някогашната Гогова идея за текста, но в неговия вариант с името "Песничка за Бургас", описва творческата история на емблематичната песен бардът.

Четете още

Пак скандал в "Тоника СВ"

Пак скандал в "Тоника СВ"

Певицата Тони Димитрова: Дано ужасът от Украйна не дойде и по нашето крайбрежие!

Певицата Тони Димитрова: Дано ужасът от Украйна не дойде и по нашето крайбрежие!

Реклама
Реклама
Реклама