Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/17406599 www.bgdnes.bg

Лили Иванова и Йорданка Христова: Без месо и прегрешения се живее 100 години!

  • Известните постят за силен дух и издръжливост
  • Ути, Иван Костов, Богдана Карадочева, Коцето Калки избират супер храните, а не мръвките

Християнският пост е специално време за строго гладуване или за консумацията на чисти растителни храни. Периодът традиционно се посвещава на молитви, покаяние и добри дела в подготовка за Великден. Въздържанието започва от днес и приключва на 5 май - Великден.

Реклама

Кралиците на музикалната сцена у нас - Лили Иванова и Йорданка Христова, от години не вкусват месо и се стараят да живеят праведно. Те твърдят, че по този начин "зареждат батериите" на сто процента и енергията им не стихва. Доказателство са концертите, които и двете легендарни певици продължават да правят в цялата страна. Освен здравословен ефектът от премахването на животинска и млечна храна има и философско-духовен аспект, а християните правят този пост преди Великден и Рождество.

"Вибрациите, които внасяме чрез храната във фините си тела, е важна, за да сме здрави, щастливи, да не изпадаме в прегрешения и така до 100 години", категорична е усмивката на родната естрада Йорданка Христова.

От години нито тя, нито нейната колежка Лили Иванова ядат месо, брашно, сол, бяла захар, както и млечни продукти. "Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът", издаде преди години Лили Иванова.

Сурови ядки, много варива, плодове и зеленчуци. Това са основните правила, които спазват и Васил Петров и Ути Бъчваров по време на пости. Някои от тях не блажат, за да се детоксикират, други нарушават поста с по малко риба или сирене, а трети отдават повече внимание на духовната страна на поста. "Да се гледа на постите като на диета, е грях", казва Васил Петров.

А и нещо повече - ако не се пости правилно, за тези 40 дни може не просто да не свалите килограми, ами и да качите. Защото растителните храни са по-обемни, съдържат много вода и целулоза и засищат бързо. Но, уви, за кратко. После, изгладнели, хората често се нахвърлят на концентрираните въглехидратни храни и зърнени, които съдържат нишесте, обяснява проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика в Медицинския университет - София.

Реклама

Повече хляб, спагети, варени или пържени картофи, пица за вечеря са също сред най-пагубните грешки на постещите. Особено вечер. "Тези храни най-бързо се разграждат до енергия. Но, уви, всеки грам излишен въглехидрат се трансформира в мазнини. А защо има излишъци - защото обикновено след вечеря мускулната ни активност е най-ниска. Някои хора също погрешно избиват емоционалния дискомфорт и с консумация на много храни, отделящи ендорфини - например шоколад", обяснява още професорката.

От години спазва постите и Коцето Калки. Той приел Светото кръщение в зряла възраст - чак през 90-те години на миналия век. Но за сметка на това оттогава спазва стриктно не само коледните и великденските пости, ами и петровите, и богородичните. Не блажи и в сряда и петък, както Библията повелява. Така е вече над 20 г. За да се справи организмът му с лишенията, пие поне по 2 л вода на ден.

"Ям много плодове, супа от коприва, соеви продукти, пия соево мляко и фрешове", допълва Костадин Георгиев-Калки.

Актьорът и водещ Къци Вапцаров също не пропуска постите. "Ям предимно сурови ядки, варива, плодове и зеленчуци. Два банана например могат да те заситят за 3-4 часа. Затова гледам да има такива храни и вкъщи, и за децата в детската ми градина. И все пак човек трябва да слуша организма си. Няма пости, които да си приличат, всеки път се чувствам различно. Затова понякога включвам и по малко риба в менюто", обяснява Вапцаров. Първото, което с радост ще си хапне след Великден, са яйца и кашкавал.

Певецът Христо Кидиков няма проблем да спазва християнското въздържание. "Ям повече нахут, както и салати с цвекло, моркови, боб, картофи, печени чушки, зеленчукови супи с малко овесени ядки вътре, за да засищат повече." Това са опорните точки в менюто на естрадния певец преди Коледа и Великден. Христо Кидиков по принцип не е голям почитател на месото, затова не се мъчи по време на пости. Липсват му само яйцата в зелената салата.

Най-отдавна пости колежката му Богдана Карадочева. Тя и политикът Иван Костов правят това повече от 20 години. "Спазвам ги най-стриктно. Имах периоди, когато си позволявах и по чаша мляко за повече сили, но зависи как се чувства организмът ми", казва великолепната ни изпълнителка.

Ути Бъчваров пък не прекалява със суперхраните, а предпочита българските продукти - овес, ечемик. Специалист е на лозовите сарми без месо и често ги готви в този период. Пие фреш всяка сутрин и набляга на бобените растения.

И други популярни лица от хайлайфа избират постите - певецът Дичо, актрисата Диляна Попова, водещата Мария Силвестър, миската Наталия Гуркова, фолкпевицата Лияна, режисьорът Жоро Торнев.

Васил Петров: Целта е да угодим на Бог

За Васил Петров фокусът не е върху физическата страна на поста, а напротив. "Според църквата е грях, ако той се разглежда като диета.

Това е предимно духовно въздържание, целта е да угодиш на Бога и да се лишиш от нещо любимо", казва певецът. И въпреки това към края на поста месото започва да му липсва. "Слабост се усеща към края. Животинската храна ти дава енергия, но пък ти скъсява живота. Тази слабост те прави по-безсилен да вършиш грехове, такава е идеята всъщност. Тоест това е една благотворна слабост", обяснява Петров.

Четете още

Актьорът Владо Карамазов: Щерев и Лили се карат, защото някой се мисли за цар

Актьорът Владо Карамазов: Щерев и Лили се карат, защото някой се мисли за цар

Писателят Иля Велчев: Радвам се, че Митко Щерев пак даде песните си на Лили Иванова

Писателят Иля Велчев: Радвам се, че Митко Щерев пак даде песните си на Лили Иванова

Край на войната! Митко Щерев разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

Край на войната! Митко Щерев разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

СРАМ! Данчето Христова, Лили Иванова и Мишо Белчев ощетени от новите пенсии

СРАМ! Данчето Христова, Лили Иванова и Мишо Белчев ощетени от новите пенсии

Реклама
Реклама
Реклама