Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/17684611 www.bgdnes.bg

Правят последния АНТИБАЛ

Метъли, пънкари и хип-хоп фенове празнуват завършването си по тениски и кецове

Последният Антибал ще се проведе тази година в София. Събитието има за цел да се противопостави на традиционите абитуриентски балове и слушането на чалга на тях. Събитието се провежда от осем години, но тази ще е последната. Причината - организаторът Тодор Петров, Тото, член на пънкарската група "Спални места", установява, че за младежите има по-важни неща.

Реклама

Антибал имаше цел да събере на едно място завършващите средното си образование метъли, пънкари, хип-хоп фенове и рейвъри. Нещо, което се оказа по-трудно, отколкото си мислехме", обясни Тодор за идеята на събитието пред "България Днес".

На този бал не се ходи с блестящи рокли, токчета, костюми и луксозни коли под наем, а с кецове, скъсани дънки и скейтборд. Въпреки че алтернативните общности си имат свой собствен дрескод, тук няма състезание за красота.

"В Антибала няма кралица, няма крал, няма звезди, няма публика. Има само приятели", споделя ни Тодор за философията си.

Една от основните причини да се зароди идеята за събитието е то да бъде в противовес с чалгата - музика, която не се пропуска в нито един от класическите абитуриентски балове. Тото е забелязал обаче, че с времето слушателите на чалгата и метълягите започват да си стискат ръцете. Добър пример са дуото Коцето и Фънки. Тото си признава, че и на Антибала понякога се чува някой ориенталски ритъм:

"Имахме "БензоХар", които пускаха малко чалга на миналия Антибал. Първоначално Антибалът имаше за цел да бъде алтернатива на чалгата. Проблемът е, че вече дори метълите слушат чалга. Тежката ирония помогна да смеси всичките субкултури, което още не мога да преценя дали е хубаво нещо" - казва Тото.

Реклама

Басистът от пънкарската банда също е откровен, че организацията на Антибала му излиза доста солено.

"Спомням си миналата година, когато разбрах, че съм назад с много пари. Беше ми кофти, но усмивките по лицата на хората ми оставиха сладко-кисел вкус. Всичките гафове, финансови или организационни, ги помня с умиление, защото се научих на доста от тях", казва организаторът.

Тази година ще бъде последният Антибал. Причината - промяна в житейските приоритети на създателя на събитието.

"Абитуриентите имат нужда от много по-базови неща. Това, че е непосилно за млад човек да си намери дом, е много по-важно от това на каква музика ще си върти задника. Затова мисля, че може би в крайна сметка е хубаво нещо смесването на културите", завършва 25-годишният пънкар.

Реклама
Реклама
Реклама