Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/17761087 www.bgdnes.bg

Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев

Актрисата, която навърши 80 г., играе в спектакъла на Народния театър "Каквото, такова"

Два юбилея има Латинка Петрова тази година - навърши 80 години навръх 1 януари и празнува златна сватба - 50 години брак, със съпруга си Красимир Джонгалов.

Реклама

Дори и на 80 години Латинка не слиза от сцената. Сега играе в комедийното представление “Каквото, такова” на Недялко Йорданов в Народния театър. Там си партнира с Янина Кашева, Ева Тепавичарова, Станислав Пищалов, Йордан Петков, Любомир Младенов, Богдан Глишев, Виктория Колева, Христо Терзиев и др. Предстоящите спектакли са на 15 май и 18 юни.

Влиза във ВИТИЗ след втория си опит и завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с големите Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Илия Добрев, Продан Нончев, Меглена Караламбова, Милен Пенев. Играе първоначално в кюстендилската трупа. Работи в Сатиричния театър в продължение на 29 години, където изпълнява над 100 роли.

Ето и петте любими истории на актрисата.

Лапва муха на сцената, докато пее

Това се случва преди 1989 г., когато Латинка имала всеки ден концерти. “Аз съм на сцената с моя акордеонист и както тръгвам да пея, чувам страхотно жужене, все едно мухата цеце лети из салона”, спомня си актрисата. Това се случва в завод “България” за кофички за кисело мляко. Както си пяла, мухата се засилила и влязла в устата ѝ. Много дискретно Латинка се опитва да я махне, но самата мисъл, че е лапнала муха, я накарала да се тресе от смях. “Махнах мухата, защото бях още в началото на материала и не мога да си взема хонорара”, обяснява актрисата. За да замаже получилата се ситуация, пита от сцената: “Докъде бях стигнала?”. Тогава едра жена от публиката се обажда и казва: “До дет, лапнахте мухата”. “Това ме разби!”, смее се Латинка.

Зрителите започват да си препредават историята по редовете и цялата зала се тресе от смях. “Материалът ми беше дотук, сълзи в очите. Акордеонистът ми и той се разрева от смях и напуснахме сцената”, разказва актрисата.

Оттам отива на друго участие, където били Лиляна Кисьова и Видин Даскалов. Латинка им разказва какво ѝ се случило, на което Кисьова ѝ отговаря: “Това е нищо, аз съм лапвала цяла нощна пеперуда”. Случило се по време на спектакъл в оперетата - както пяла, пеперудата влязла в гърлото ѝ. Кисьова хванала завесата и с нея почнала да си бърка в гърлото, за да извади насекомото.

Закъсват на пътя с Парцалев

Реклама

Пътуват с Георги Парцалев за концерт в Кюстендил, като шофьор е Латинка. “По осовата се движеше един селянин с колело. Викам си: сега отляво или отдясно да го задмина, но продължавам да си карам отдясно”, разказва актрисата. Обаче изведнъж човекът свил вдясно и Латинка и Парцалев директно с колата се запътили към нивата, а гумите наполовина потънали в угарта. “Само се питахме: жив ли си, жива ли си? Излизам от колата и отивам на пътя. Насреща ми един камион, а в каросерията пълно с цигани”, спомня си актрисата. Спряла камиона и питала: “Искате ли да видите Парцалев?”. А от каросерията извикали: “Де го бат' Пацо, де го?”. “Ей го там, в нивата”, им отговорила Латинка. Слезли хората от каросерията и изнесли колата на ръце на пътното платно. “Просто не сме се забавили и с 10 минути”, обяснява актрисата и казва, че това е народната любов.

Отиват с Парцалев в село, където уж не ги познават, да ядат пържени яйца

Докато пътували с Парцалев за някъде в провинцията, актьорът предложил на Латинка да спрат в едно село, където не ги познават, за да ядат пържени яйца. “Отидохме в кръчмата, седнахме, поръчахме си яйцата, обаче го разпознаха и започнаха да се събират. След малко селото се събра в ресторанта”, спомня си актрисата. Не щеш ли, по едно време довели един човек, който бил техният Парцалев. И така цялото село го приканва да разкаже нещо. “Човекът, който разсмиваше селото, стоеше като препариран пред Парцалев и не смееше да мигне. Парцалев му вика: “Айде”. Цялото село го насъсква, а човекът остана безмълвен до края”, обяснява Латинка.

С Никола Анастасов виждат НЛО

“Връщахме се от провинцията и между Златица и Пирдоп видяхме тяло, което виси с всички светлини като окачено на небето. Казвам на Кольо: “Край, летяща чиния!”, така започва друга любима история на Латинка, този път с колегата ѝ Никола Анастасов. Слезли двамата от колата и се вгледали в този необичаен обект. По едно време Анастасов казал: “А те дали знаят, че съм прост председател на Сатиричния театър”. А Латинка му отговорила: “Това няма да ни спаси”. След 3-4 минути тялото изчезнало и двамата си продължили по пътя. Нямало и километър, и Анастасов казал на актрисата да спре колата при една будка с нощен пазач. Отишъл при човека, който бил старец, и го попитал: “Виждали ли сте тук летящи чинии, НЛО?”. Старецът отговорил на актьора: “Еее, они редовно си идат тука да се зареждат, че има уранови мини”. “Не успяхме да изненадаме човека, а ние решихме, че присъстваме на епохално събитие”, смее се Латинка.

Ванга ѝ казва, че ще срещне мъж, който няма и лев

С мъжа си Красимир Джонгалов Латинка Петрова се запознава покрай спектакъла “Женитба” по Гогол. Той е певец и резбар, завършил Художествената академия. Един път дошли 8 души от Националното радио, като композиторът на Сатирата Димитър Вълчев ги взел да пеят в оркестъра. “Аз с едно самоварче летя по сцената, съвсем млада артистка, и след като свърши спектакълът, където женихът бяга през прозореца, при мен се случва случка - да се запозная с бъдещия си съпруг”, спомня си актрисата. Слезли след това в клуба на Сатиричния театър и колегите на Джонгалов я попитали кога е родена. След като им отговорила 1 януари, чула бъдещия си съпруг да казва: “И аз!”. “Бре, такава свалка досега...”, си помислила Латинка тогава. Мъжът веднага извадил паспорта си да покаже за доказателство.

Оказало се, че на следващия ден актрисата трябвало да бъде при Ванга, а Джонгалов бил много любопитен какво ще ѝ каже, затова се уговорили да се видят. “Ще срещнеш един, къде лев няма”, ѝ казала Ванга, на което Латинка отговорила: “Мани го тоя, дай някой с пари”. “Нема друг, те тоя е”, категорична била пророчицата. Когато Латинка се върнала и се срещнала с бъдещия си съпруг, той се позаинтересувал какво е научила Петрова. “На теб ти се пада да ме заведеш на кино, филмът е по твой избор”, му отговорила Латинка. Той купил билети за кино и след време актрисата разбира, че мъжът не е имал пари и взел от свой настойник 2 лева, за да купи билетите. “Ванга удари десетката”, признава актрисата.

Така вече 50 години са заедно. “Толерантност, търпение, отстъпки и най-важното - в една професия, за да може да има за какво да си говорим, когато настъпят старините”, обяснява Латинка Петрова за ключа към дългогодишния си брак.

Четете още

80-годишната Латинка Петрова дава 1000 лева за ремонт на колата

80-годишната Латинка Петрова дава 1000 лева за ремонт на колата

Латинка Петрова: В „Денсинг старс” мирише на камфор

Латинка Петрова: В „Денсинг старс” мирише на камфор

Латинка слага куркума на всяка манджа

Латинка слага куркума на всяка манджа

Латинка Петрова бясна на България, отива в Гърция

Латинка Петрова бясна на България, отива в Гърция

Реклама
Реклама
Реклама