Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18040543 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Зуека: Не ми допада как рисува баща ми

Няма да бъда на откриването на първата му самостоятелна изложба в Мадрид, каза Девина Василева

"Не харесвам наивизма в живописта. А така рисува баща ми."

Това каза за "България Днес" Девина Василева, първородната щерка на Васил Василев-Зуека и режисьорката Нина Димитрова. Девина завърши режисура в Лондон, но от три години предпочита да живее и твори в родината. Наследницата на актьора живописец, преселил се в Испания с втората си съпруга, добави за вестника, че няма да присъства на първата самостоятелна изложба на баща си в Мадрид.

Реклама

"По това време ще съм на кинофестивала в Сараево, на който е селектиран и моят филм "И в здраве, и в болест". За мен това е важно събитие. Но разбира се, баща ми ме покани. Ние много често се чуваме по телефона", сподели Девина.

По думите на младата режисьорка, която също рисува, предпочитанията й са към по-сложни и интелектуални техники. "От художниците наивисти правя изключение само за Лика Янко", безкомпромисна е дъщерята на Зуека.

Въпреки различията във вкусовете си Зуека всеки път, когато може, подчертава колко талантлива е дъщеря му. Той смята, че щерка му "има картини, които са по-добри от моите". Самата Девина е много по-взискателна към себе си.

"Знам какво казва баща ми, но все пак това е негово субективно мнение", самокритична е младата режисьорка.

Девина разкри пред вестника, че Зуека е бил абсолютно самоук. "Майка ми беше много изненадана, че е започнал да рисува. Но нали е учил куклено майсторство, там са рисували", казва щерката на режисьора художник.

Реклама

Дъщерята на шоумена признава, че и тя не е получила художествено образование. "Започнах да рисувам във "Васил Златарски", гимназията, която завърших. В осми клас. От тези хора съм, които винаги трябва да правят нещо с ръцете си. Клатенето на стола е забранено в час. Трябваше нещо друго да правя, за да мога да внимавам. Много се радвам, че повечето учители ме разбираха, че всъщност слушам много внимателно, но ръката ми трябва да прави нещо. Първо драсках, от драскане преминах в рисуване. Тръгнаха да ме пращат на уроци. Но аз не исках, защото това си беше моето нещо и то си седи вътре в моето "балонче". След това нещо се отприщи в мен и започнах да рисувам портрети, явно става и без уроци", връща се към първите си опити в рисуването младата режисьорка.

Тя твърди, че "се е учила съвсем сама на анатомия". "Не ставаше много бързо. Има хора, които са по-бързи", скромничи Девина.

"Нямам обаче този лукс да рисувам по цял ден", оплаква се дъщерята на Зуека. Затова все още не е натрупала минималния брой от 10 платна, необходими за откриване на самостоятелен вернисаж.

Нейни картини наскоро станаха част от общата експозиция на актьори художници в известна столична галерия, научи "България Днес".

Девина Василева напоследък е променила мнението си за родните телевизии на по-добро. Не скрива, че с готовност ще откликне на покана да снима сериал. "Но голямата ми мечта е да правя кино", доверява тя.

Наследницата на бившата артдвойка вече участва във филм, но като актриса. Тя изпълни малка, но запомняща се роля в "София вкъщи". "И баща ми, и майка ми харесаха играта ми", казва Девина.

Щерката на Зуека смята, че днес вече е много трудно да имаш "номадската свобода" да правиш изкуство из цялата страна, каквато навремето са имали известните й родители.

"Докато съм била много малка, са ме оставяли при баба. Но след това винаги съм пътувала с тях, катунджийско дете съм. Но това е истинският театър, който няма определена база, който носи духа на номадите в себе си. От 5-годишна съм пътувала с тях на всеки континент с двете им постановки - "Шинел" и "Каквото направи дядо, все е хубаво", разказва младата режисьорка.

Четете още

Зуека: Светът ми се промени, откакто не се занимавам с актьорство

Зуека: Светът ми се промени, откакто не се занимавам с актьорство

Изкуството на Зуека го държи във форма (СНИМКИ)

Изкуството на Зуека го държи във форма (СНИМКИ)

Рачков с честитка за Зуека: Надявам се да си партнираме и на старини

Рачков с честитка за Зуека: Надявам се да си партнираме и на старини

Зуека с първа изложба в Мадрид

Зуека с първа изложба в Мадрид

Реклама
Реклама
Реклама