Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18191961 www.bgdnes.bg

Естрадната ветеранка Мими Николова: С взлом откраднаха архива и живота ми!

ДС я привиквали да дава показания за "Златният Орфей" и Генко Генов, тя ядосала агентите

"Откраднаха с взлом архива ми! И така откраднаха живота ми!"

Това каза за "България Днес" певицата Мими Николова. За първи път естрадната ветеранка посочва и човека, който според нея е задигнал безценния й архив, натрупан през над 65-годишната й музикална кариера - "Подозирам за кражбата мой съсед, наркоман".

Реклама

Николова не разкри какви тайни е съдържал нейният архив, но даде да се разбере, че съдържанието му е било важна част от историята на популярната музика у нас. На първо място, това са снимки и записи от "Златният Орфей", чиято първа лауреатка става с песента "Калиакра" през далечната 1965-а именно Мими Николова.

Изпълнителката на златните шлагери от 60-те и 70-те години е много близка на музиколожката Дариана Генова, вдовица на "бащата" на "Орфея" Генко Генов. Самата Генова неведнъж се е оплаквала в медиите, че почти 90 процента от снимковия архив и телевизионните записи на най-популярния песенен фест по соца у нас са изчезнали от фондовете на БНТ. Сега и тези уникални материали, които Николова е пазила в архива си, са последвани от същата съдба.

Освен чисто творчески причини дългогодишната дружба между Дариана Генова и пионерката на БГ суинга се дължи и на човешката доблест на певицата. Единствено пред вестника Николова разкри, че навремето е била привиквана в ДС, за да дава показания по следствието срещу Генко Генов.

"За нищо на света не можех да си кривя душата и изтъкнах, че той е забележителен организатор, човек, направил изключително много за българската естрада", сподели изпълнителката на вечния хит "Замълчи, замълчи".

"Останах с впечатлението, че те не са никак доволни от моите показания. И дори ми се сториха ядосани", спомня си Мими Николова. Тя не е единствената, която не казва лоша дума за разследвания за "корупция и шпионаж" от ДС организатор на "Златният Орфей". Но техните гласове не повлияват на решението "отгоре" Генов да бъде осъден на дълъг престой в затвора, откъдето излиза със силно разклатено здраве и няколко години по-късно умира.

Реклама

Родната джаз легенда не приема и тезата, че класикът на българската популярна музика Йосиф Цанков е бил отровен, каквато версия се прокрадна в медиите преди няколко години. "Йожи се съсипа заради това, че го уволниха от "Балкантон" и назначиха за директор партиен кадър. Това се отрази пагубно на здравето му", смята 87-годишната певица. По думите й гениалният маестро имал нелека съдба след 9 септември 1944 г. и му се налагало в един период да се прехранва с тежък физически труд. Тя развенчава и още един мит - че е била българската певица, за която Цанков е написал най-много песни. "Не, това беше Маргрет Николова", посочва джаз и поп ветеранката.

Кариерата й оживява

във филм

Мими Николова съобщи още една новина за "България Днес". Съвсем скоро предстои да се излъчи голям документален филм, посветен на славната й певческа кариера.

"Обади ми се един млад режисьор - Владимир Мастиков, който каза, че е голям любител на моето творчество и иска да направи филм за мен. Съгласих се и започнахме снимките. Сега приключихме кадрите на Орлов мост", разказа изпълнителката на "Когато луната изплува".

Локацията Орлов мост е избрана неслучайно от режисьора на лентата. Песента на Мими Николова "Вечер над Орлов мост" по музика на Бенцион Елиезер се появява преди хита на Лили Иванова "Събота вечер". В клипа към песента примата пее и кара валяк по алея до Орлов мост. Явно това място се е сдобило с култов статут в "златните години" на родната естрада.

Четете още

Откраднаха архива на Мими Николова

Откраднаха архива на Мими Николова

Мими Николова направи фурор с внука на Йосиф Цанков

Мими Николова направи фурор с внука на Йосиф Цанков

Реклама
Реклама
Реклама