Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1832562 www.bgdnes.bg

Александър Кадиев хрупа зрънчо в ефир

Водещият на "Преди обед" шумно и страстно демонстрира любовта си към царевичните пръчици. Той се размляска и разшумя в ефир в неудържимия си порив да налапа повече пръчици.


Изпълнението трябваше да послужи като увертюра към разговора с диетолога Райна Стоянова. Темата беше за храните, към които човек се пристрастява. Според специалисти, хранителната зависимост може да се сравнява с тази към тютюнопушенето, с алкохолизма, хазарта, дори зависимостта от лекарства. По проблема, обаче, се работи отскоро.

Реклама

Показателно е, че човек не се пристрастява към броколи и спанак, а към вредни храни. Най-често това са чипсове, шоколад, газирани напитки. При чипсовете проблемен е мононатриевият глутамат, който дразни рецепторите и така ни се струва, че храната е много вкусна. Всъщност в големи количества може да има дори канцерогенни свойства.

При шоколада проблем са добавките. Самото какао е полезно, но добавките към него го правят вреден. Стоянова препоръча консумацията на какао на зърна, в добавка със сушени плодове за компенсация на горчивината. Така хем се усвояват полезните вещества, хем се избягват захарта и мазнините.

Учените са открили, че царевичният сироп, който се слага в някои храни с етикет "диетични", е доста вреден. По-добре е да се избягват, посъветва диетологът. Мазнините при пържените храни също са доста вредни, макар да ни се струват по-вкусни. Освен това при пърженето се губят доста от полезните свойства на продуктите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама