Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1838540 www.bgdnes.bg

Кой ще извади златния глист

 

На 5 юли 1980 година фермер от селцето Виластоун в Северозападна Англия изумява света. Том Шуфълботам успява да примами изпод земята общо 511 червея само в рамките на половин час. Състезанието по вадене на безгръбначни твари предизвиква истински фурор на Острова и набързо добива невероятна популярност. Твърди се, че подобни турнири за първи път са организирани в американския щат Флорида 10 години по-рано. В Англия полагат основите на провеждането на първенства със строги правила и реална конкуренция.

И до днес в графство Чешир ежегодно се провежда световното първенство по примамване на червеи. Рекордът на Шуфълботам остава неподобрен до 2009 година, когато отборът на г-н и г-жа Смит събира цели 567 червея за 30 минути.
Създаден е и специален регулаторен орган, който да изготви правилата на играта и да следи за контрола по време на състезания. Международната федерация по примамване на червеи и други смахнати спортове (IFCWAP) се ръководи от Майк Фостър.
Напоследък мераклиите да се специализират в улова на червеи стават все повече. Регламентът на провеждане на турнирите е изпипан до последния детайл. Състезателите разполагат с територия от 3 на 3 метра. Продължителността на всеки мач е точно 30 минути, като обикновено се започва около 14,00 часа следобед, когато червеите са най-уязвими.

Реклама


Най-важното правило е, че участниците нямат право да копаят в земята. За да примамят червеите, те могат да използват само различни видове вибрации или музика. Забранени са всякакви помощни стимуланти, като използването на вода например. Най-често за вибриране се използват инструменти като вили и вилици.
Състезателят, който събере най-голям брой червеи, се обявява за победител. В случай на равенство се играят още пет допълнителни минути. Шампионът получава трофей във формата на голям златен глист. Специална купа има и за най-тежката примамена гадинка. Рекордът е 12,08 грама и датира от 2011 година.


Много важно е отношението към пълзящите твари. За да се осигури тяхната пълна безопасност по време на състезание, те се събират във влажен торф и се поставят в специален контейнер. Освобождаването им обратно на свобода в почвата не става веднага, а вечерта след събитието. Тогава повечето птици нощуват и няма опасност червейчетата да се превърнат в мезе за пернатите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама