Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1856969 www.bgdnes.bg

Социолози милионери се хванаха за гушите

Социолозите у нас са нещо като легализирани и добре платени врачки. Повечето от прогнозите им не се сбъдват, но и те като гадателките претендират да са "познали". Особено търсени са усугите им по време на избори, когато прогнозните резултати очевадно обслужват нечии партийни интереси, а към финала се "уеднаквяват" и обединяват около изборния резултат.

За обикновения българин социолога е човек с професия, напълно излишна за обществото.

Реклама

Все по-рядко хората се доверяват на социологическите проучвания. Това доказват и коментарите за последните събития у нас. Пръв хвърли камък в блатото на социолозите Цветан Цветанов, който директно обвини Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, че са хора, които "се възползваха, станаха доста заможни и богати в годините на прехода, а това не става случайно". Така ексвътрешния министър коментира тяхното проучване, според което ГЕРБ губела позиции. Кънчо Стойчев отвърна на Цветанов, че да заплашваш социолог е все едно да се сърдиш на метеоролог, че не е познал дали ще вали - т.е.,  потвърди впечатлението на хората, че социологическите проучвания са нищо повече от обикновено отгатване и не претендира за научна точност.

Мира Радева пък бе нападната от колегите си Боряна Димитрова и Кольо Колев, че МБМД е правило изследване в планинските райони, представено като такова за протестиращите на "Орлов мост". Колев закова Радева, че манипулира с "услужливи" изследвания, в които лъжата е заложена още във формата им и че социологията при шефката на МБМД е "начин на употреба".

Мира Радева бе обвинена, че използва изследванията си, за да получи трибуна - най-често от телевизионния екран, откъдето прокарва внушения, нямащи нищо общо с данните. Лекотата, с която Радева отправя инсинуации в телевизионен ефир, е най-голямото доказателство, че също като в казуса с Орлов мост, тя е напуснала полето на сциологията и е преминала в полето на манипулациите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама