Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1858634 www.bgdnes.bg

Граф Монте Кристо - новият Батман

"Разтърсете света, променете облика му, занимавайте се с безумни дела, станете престъпник, ако трябва, но живейте!"
Знаменитата реплика от задължителния роман на Дюма-баща "Граф Монте Кристо" пак ще звучи от големия екран. Екранизация по епоса за Едмон Дантес - това отдавна не е новина. Интересното в настоящия случай е, че режисьор ще бъде Дейвид Гойер. По призвание той е сценарист - работил е върху текстовете на последните три ленти за "Батман" с Крисчън Бейл, както и върху новия "Супермен", който цял свят чака.


Като режисьор Гойер има скандално малко опит - едва четири пълнометражни филма, кой от кой с по-ниско качество. Най-известният му филм е "Блейд: Троица", което не говори никак добре за него. Иначе човекът има идеи - направи сериала "Демоните на Да Винчи", който уж се приема добре по света.
За добро или лошо продуцентите - филмовото студио "Константин", не са се решили да поверят текста на самия Гойер. Вместо това сценарист ще бъде Майкъл Робърт Джонсън. Той последно изтупа прахта от Шерлок Холмс (въпреки че детективът никога не остарява) за Гай Ричи и неговите два хипер успешни филма с Робърт Дауни-джуниър и Джъд Лоу.

Реклама


Всъщност екипът около новата лента за графа се надява да постигне същия успех като Гай Ричи. "През цялата си кариера съм се наслаждавал да осъвременявам класически герои и да ги поднасям на публиката", коментира Гойер.
Мистерия остават актьорският кастинг, както и премиерната дата - от студиото не искат да се ангажират предварително. Интересна ще е и цифрата на отпуснатия бюджет - колкото повече милиони са инвестирани, толкова по-горчив ще е крахът.


А шанс за провал, когато екранизираш върхова литература с неопитен режисьор, винаги има.
Несъмнено граф Монте Кристо е един от най-експлоатираните образи в киното, радиото, телевизията и дори театъра. Символът на отмъщението има над 50 адаптации - първата филмова е от 1922 година на Емет Флин, във версията от 1975 г. участва Ричард Чембърлейн, има съветски минисериал от 1988 г., засне се и тв лента с Жерар Депардийо през 1998 г.


Най-известният "Монте Кристо" е от 2002 г. Тогава режисьорът Кевин Рейнолдс представи своя прочит с помощта на Джим Кавизил и Гай Пиърс. Тази лента обаче не е достатъчно запомняща се и определено има нужда от нова, качествена версия.
И както е написал Дюма-баща: "Няма пълно щастие и нещастие. Има само сравнение между двете състояния". Ние ще сравняваме филмите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама