Готвачката Божана Кацарова: Гаджетата са като подправки, важното е да не превтасат

Ястието, което ме описва, е чорба, пълна с изненади, лекува махмурлук и носи утеха
КОЯ Е ТЯ
Божана Кацарова е родена в София и израства в малък апартамент, пълен с мечти и хаос - нещо, което ще се превърне в неин запазен знак и по-късно. Божана завършва "Комуникации и медии" в Хага и Амстердам. Там чисти заведения, гледа деца, разнася вестници. Божана скоро разбира, че животът й има вкус - буквално. През 2017 г. тя печели третия сезон на "Мастършеф" със смели и нестандартни ястия като молекулярен таратор и десерт с течен азот. Наградата от 100 000 лв. й отваря врати - не само към професионалната кухня, но и към света. Готвила е за една от най-богатите жени в Хонконг - дъщерята на казино магната Стенли Хо на борда на яхта, обикаляйки земното кълбо.
- Г-жо Кацарова, кога започна любовта ви към готвенето?
- Любов? По-скоро обсебване. Започна като нужда - глад, но в един момент разбрах, че кухнята е единственото място, където хаосът е подреден. И това ми хареса. Оттам нататък - без връщане назад.
- Като готвач смятате ли, че любовта на мъжа минава през стомаха?
- Глупости. Любовта минава през мозъка, егото и още няколко места, които не са за цитиране в интервю. Но храната е чудесно оръжие - може да спечели, но може и да съсипе.
- Кое е любимото ви ястие за приготвяне? А коя гозба ви описва най-добре?
- Обожавам всичко сурово, бързо, шумно и пикантно. А ястието, което ме описва, е може би чорба - на пръв поглед обикновена, но е пълна с изненади, лекува махмурлук и носи утеха, когато светът е гадно място.
- Коя е вашата тайна съставка за вкусна храна?
- Нямам тайна. Просто не се страхувам!
- С какво меню бихте спечелили един мъж?
- Със същото меню, с което бих спечелила жена, дете или бабата на някой френд - честна храна. Без претенции, без украси.
- Какво мислите за това, че все по-често младите жени не искат да са домакини и отказват да готвят на мъжете си?
- Прекрасно е. Ако готвиш от задължение, храната е мъртва. Ако го правиш, защото искаш - тогава си в играта.
- В "Къщата на инфлуенсърите" споделихте, че имате гаджета в различни държави. Как поддържате тези отношения и те знаят ли един за друг?
- Гаджетата са като подправки - едното е люто, другото сладко, третото горчиво. Важното е да знаеш как да ги смесиш, за да не превтаса манджата. А дали знаят? Който пита, разбира.
- Какво ви помага в добрата преценка за хората?
- Очите им, ръцете им и как се държат с персонала в ресторант. Там няма маски.
- Кои качества цените най-много в останалите?
- Честност, чувство за хумор и способността да си оближат пръстите след ребра, без да се извиняват.
- Кой слух за вас бихте искали да опровергаете?
- Че съм скандална заради спорта. Не, скандална съм, защото това е единственият начин да вирея в свят, който обича клиширани отношения и скучни характери.
- В "Къщата на инфлуенсърите" не изневерихте на себе си и приготвихте вкусна храна, жертвайки половината провизии за седмицата. Какво бихте казали на хората, които не разбират този жест?
- Бих им казала, че ако животът ти се свежда до това да печелиш с евтина тактика, ти вече си изгубил. Храната е споделяне, не сделка.
- А има ли нещо, за което бихте потъпкали моралните си ценности и разбирания?
- Вероятно. Всички имаме цена. Въпросът е кой ще има топките да я плати.
- Кога за последно правихте нещо за първи път?
- Миналата седмица. Не казвам какво - не всичко е за цитиране.
- На 8-и имахте рожден ден. Разкажете ми за фестивала, който посетихте. С кого прекарахте празника?
- С хора, които ме обичат. Всичко останало е за цвят - така да се каже за гарнитура.
- От всички риалитита, в които сте участвали, кое ви хареса най-много? Бихте ли участвали и в други предавания? А има ли формат, в който със сигурност не бихте се включили?
- Хареса ми онова, в което не трябваше да бъда персонаж, а просто себе си. Бих участвала пак, разбира се, но никога във формат, където сценарият е по-важен от хората.