Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/21702290 www.bgdnes.bg

Матьо Шаруа – френският визионер на висшата кухня превръща ADOR в сцена на изтънченост и стил advertorial icon

На 21 ноември в InterContinental Sofia вкусът ще говори с езика на висшата кулинария, а ароматите ще рисуват френска поезия.

Вечер, в която гастрономията се превръща в изкуство, а всеки вкус – в аплодисмент за сетивата. Лион – градът между две реки и безброй вкусове. Гастрономическата столица на Франция, където храната се ражда като изкуство, а ароматите се превръщат в поезия. И ето че на 21 ноември, френският дух оживява в София, под знака на финеса и звездите „Мишлен“ в емблематичния ресторант ADOR, където петзвездната елегантност на InterContinental Sofia, златната светлина на жълтите павета и гледката към „Св. Александър Невски“ ще се превърнат в част от преживяването.

В ролята на посланик на този дух е шеф Матьо Шаруа – главен готвач на InterContinental Lyon. Той е от онези майстори на вкуса, които не просто готвят, а създават емоция. Работил рамо до рамо с легендарните Мишел Труагро и Яник Алено, носители на звезди „Мишлен“ - шеф Шаруа пренася в сърцето на София своята философия за висшата кухня – едновременно деликатна и дръзка, с уважение към традицията и уверен поглед към модерното.

В неговите ръце вкусът се превръща в разказ – за баланс, сезонност и въображение. Тази вечер в ADOR шеф Шаруа ще представи своето специално авторско меню, вдъхновено от богатството на сезонните продукти и неподражаемия стил на френската гастрономия.

Вечерята започва с фино изкушение – кадифена велуте супа от пащърнак с трюфел, чиито аромати се преплитат с изисканите мехурчета на шампанско Henriot Brut Souverain. Нежно начало, в което първата глътка е празник, а всяка следваща – обещание за наслада. Следва класическа фоа гра с опушени късчета месо, печени кестени, цитруси и лешников щройзел, балансирана с редукция от греяно вино и придружена от Hugel Gewürztraminer Estate – съвършен дует между сладост и пикантност.

Пътешествието продължава с миди Сен Жак, приготвени в ароматно пушено масло и поднесени върху мозайка от бейби праз с хрупкава тюил коричка, в компанията на Louis Michel & Fils Chablis – вино, което придава свежест и минерална елегантност на морската нежност.

Кулминацията е бавно задушена агнешка плешка със сос от какао и подправки, поднесена с пюре от бял сладък картоф и мариновано грозде, съчетана с Delas Saint-Joseph “François de Tournon” 2018 – дълбоко, кадифено вино, което разгръща богатството на вкусовете в последния им щрих.

Финалът е великолепен – „Симфония от шоколад“, десерт, който носи онази последна, топла глътка щастие.

А за да бъде преживяването пълно, Жаклин Таракчи - победител в „Гласът на България“, ще поведе гостите на музикално пътешествие, в което всяка нота ще напомня за Лион, за страст и за вечери, които просто не искаш да свършват.

Реклама
Реклама
Реклама