Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4132587 www.bgdnes.bg

Ламбо се завърна!

Лили АНГЕЛОВА

"Много е тежко, но трябва да продължа! Най-малкото заради тези, които продължават да разчитат на мен." С тези думи триумфално се завърна на театралната сцена големият ни актьор Стефан Данаилов вчера, видя "България Днес".


Половин час преди началото на представлението "Пигмалион", в което взе участие актьорът, Народният театър "Иван Вазов" вече се пръскаше по шевове от зрители. Букети цветя, развълнувани младежи, девойки и възрастните им родители весело чуруликаха и се суетяха около запазените си места.

Реклама


"Моля, изключете телефонните си апарати", съобщи дикторът и в миг залата замлъкна.
Започна се.


Актрисата Рени Врангова в невероятната роля на Илайза Дулитъл заподскача пелтечещо по сцената, Валентин Ганев като Хенри Хигинс й ръкомахаше ядосано на репликите, Мариус Донкин като полковник Пикъринг мълчеше и се пазеше от дъжда... докато не влезе Ламбо в ролята на г-н Алфред Дулитъл. Именно него чакаше публиката и, разбира се, му стана на крака.


15 минути ръкоплясканията не дадоха думата на Стефан Данаилов. Развълнуван, Мастера заигра както сам си знае. Изпълни с енергия сцената, усмихна се и дори само двете реплики, с които започна, показаха на публиката огромното му желание да играе. "Изобщо не ми ги говори за тези министри и богати хора... Познавал съм някои от тях. Тяхното е кучешки живот. Човек, който не вярва в нищо, се страхува от всичко", произнесе поредните си реплики актьорът. А залата на всяка дума му отвръщаше с ръкопляскане. И така до края.


Завръщането на Ламбо на сцената стана малко повече от месец след сполетялата го трагедия от загубата на голямата любов - съпругата му Мария. Именно преди началото на участието си в "Пигмалион" актьорът научава, че жената му се чувства зле и отменя представлението.


"Г-н Данаилов леко се притеснява от спомена за последното му участие на сцената. Не че е суеверен, но предпочита никой в залата да не снима и да не го разсейва", предупредиха преди началото от театъра никой да не щрака Мастера. И всички се съобразиха с това. Именно с постановката на Леон Даниел Стефан Данаилов искаше да покаже на всички, че духът му продължава да е силен. Че ще се справи и не се е предал. "Пигмалион" е единственото участие на актьора пред публиката.


"Мастера винаги ни обяснява колко е важно да можем да се изразяваме добре. Не само на сцената, но и навън. И може би постановката е малко "прашна", но прочитът на Леон Даниел открито критикува нравите на викторианското общество и отношението към жената и опита й да се учи на добро произношение. А ние всъщност идваме днес, за да подкрепим учителя си и, разбира се, да се насладим на таланта му", сподели Теодора Колева, една от ученичките в класа по актьорско майсторство на Стефан Данаилов.
Не само тя, но и още пет-шест букета получи Мастера след края на постановката. 15-минутното "Браво!" бе приветствието от зрителите за силния характер на Ламбо. От БСП също изпратиха цветя за най-обичания червен депутат, актьорът бе поздравен и от множество колеги.

Реклама


"Обичам тази постановка и ролята си. На Бродуей е поставен мюзикъл, базиран на филма и пиесата, озаглавен "Моята прекрасна лейди", който по-късно е претворен под формата на музикален филм със същото заглавие, превърнал се в голям хит и спечелвайки награди "Оскар", сподели желанието си да излиза отново на сцена в ролята на стария Дулитъл големият ни актьор дни преди да се случи трагедията с любимата му жена.


Пиесата на Бърнард Шоу с постановка на Леон Даниел разказва историята на Хенри Хигинс, професор по фонетика, който се обзалага с приятеля си - Пикъринг, че ще успее да представи бедната цветарка Илайза Дулитъл за изтънчена дама, след като я научи как да говори правилно и й даде няколко урока по етикет.


Данаилов се върна на сцената на Народния театър след повече от четиримесечно отсъствие, след като пребори коварното заболяване лимфом.


"Моята битка все още продължава", заяви народният представител от „Коалиция за България“ и в първия си работен ден в парламента. През престоя си вкъщи Ламбо продължи да следи случващото се и в политиката през медиите. Според него много лесно може да ти дотегне да слушаш всеки ден за политики и конфликти.


"Затова спасението е в изкуството. Там е истината", сподели Стефан Данаилов. И след личната трагедия, която отново го сполетя, Ламбо пак избра да се спаси с изкуството, този път на сцената на Народния театър с "Пигмалион".

Реклама
Реклама
Реклама