Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4713328 www.bgdnes.bg

Данчето не си плаща сметките

Нино ТОДОРОВ

И на 71-годишна възраст, любимата на българи и кубинци певица Йорданка Христова все още кръстосва между родината и Острова на свободата, но в София има нещо, което е забравила. За Данчето може и да е последна грижа, но тя е собственик на гарсониера в столичния квартал „Света Троица“, където почти никога не е стъпвала, издават нейни комшии.

Домоуправителят на 9-етажния вход в блок на ул. „Пловдив“, пожелал да не разкриваме самоличността му, признава, че от години се опитва да се свърже със звездата на естрадата, защото дължи пари. Сумата е малко над 300 лева. Те са събрани от неизплатени входни такси, ремонт на асансьора, смяна на водопроводни щрангове и други дребни неща, които са обща собственост и от всеки апартамент са длъжни да дават лептата си.

Реклама

Проблемът е, че от почти три години маломерното жилище е празно. Христова, която обича да прекарва зимните месеци на топло в любимата Куба, никога не е живяла в гарсониерата, признават обитателите на панелката. В началото на 80-те години на миналия век певицата е получила жилището, тъй като наблизо родителите й са имали някога къща, която е била отчуждена. Но по онова време Йорданка вече е звезда и не можела да се завре в маломерна панелка. Затова отказва да стане обитател в новопостроения блок.

В жилището още от онези времена се населяват хора под наем, свидетелстват по-възрастните обитатели на соцблока. Така било допреди три години, когато последните наематели се изнесли. Дотогава те си плащали таксите, които възлизат на мизерните по три лева на човек на месец. След това се наложили и ремонти, които увеличили сметката на собственичката. В същото време на нейно име пристигат и „честитките“ за ток, вода и парно, но явно някой се грижи за тях, тъй като електромерът на името на грандамата не е прекъснат, показва поглед в елтаблото.

Кварталът може да се похвали и с други известни певци, родени там преди десетилетия. Преди да бъдат издигнати панелките наблизо до Данчето Христова, макар и доста по-късно, се ражда Георги Христов, а брат му още населява района. Наблизо е родната къща на Богдана Карадочева. Недалеч е Маргарита Хранова - съседка с Милица от „Тоника“. До бившата къща на Карадочева живееше доскоро и Христо Кидиков, също с коньовичарски корен, хвалят се местните.

Певицата: Ще оправим нещата

Йорданка Христова призна пред "България Днес", че нейното семейство ще оправи дължимите суми. Тя беше изненадана от натрупания борч.

"Реално сестра ми го ползваше, но тя живее в САЩ от две-три години - разказа легендарната певица. - Ще говоря с братовчед ми, който в момента е в Париж и се връща на 16 април. Той се занимава с тези неща. Спомням си, че на нашия етаж имаше май домоуправител. С него имаше някакви неща, защото бяха сменили вратата долу и не можеше да се влезе. Вероятно това е причината да не са погасени задълженията."

Реклама
Реклама
Реклама