Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4779269 www.bgdnes.bg

Китаристът на "Ку-ку бенд" Цветан Недялков: Победих рака!

Лили АНГЕЛОВА

Китаристът на "Ку-ку бенд" Цветан Недялков победи рака и сбъдна една от мечтите си - да стане родител на прекрасно момченце, научи "България Днес".
"Така е. Преборих лимфом през 1997 г. Лекувах се четири години. Имах огромния късмет, че съм част от "Ку-ку бенд", защото музиката ми беше като отдушник. Излизайки от болницата, ходех на участия, забавлявахме се и така не мислех за болестта. Имах работа през цялото време, не съм оставал вкъщи. Това ме крепеше да продължавам напред", призна китаристът преди време в предаването по Би Ти Ви „Търси се“

С днешна дата, след поредните добри резултати, Цецо се опитва да мисли само положително.
"Непрекъснато съм зает, ежедневието ми е пълно, затова не мисля за лоши неща", обяснява оптимизма си талантливият Недялков.

Реклама

Вследствие на тежката химиотерапия със съпругата му имат проблеми да се сдобият с дете. Обикалят по доктори близо десет години, преди да срещнат д-р Георги Стаменов. Той е този, който пръв им дава надеждата, че нищо не е загубено.

"Бяхме се поизмъчили доста, защото други доктори казваха, че нямаме никакъв шанс. Накрая решихме да осиновим дете, но въпреки това продължихме да пробваме и чудото стана", казва още Цветан в предаването на Би Ти Ви "Търси се". Мартин се ражда след шестия опит инвитро и вече е на шест години.

Със съпругата си Незабравка Цветан е от ученическите си години. Сключват брак през 1993 г.
"Тогава беше най-голямата криза - имаше само мляко и хляб по магазините, а ние се женим, с какъв акъл", смее се китаристът.
Незабравка е преподавател в Нов български университет по моден дизайн. И тя като мъжа си миналата година защити докторантура. Синът им Мартин през април стана на шест години. Като по-мъничък той често отива при баща си, докато свири, и започва да пипа струните. Сега вече, докато Цветан работи по аранжименти на компютъра си, малкият застава пред него и сам иска да натиска копчетата по клавиатурата. Засега не проявява музикални заложби.

"Но е здрав физически, силен, може би към спорта ще се насочи. Той е изключителен антипод на баща си - много е контактен, иска всичко да види, а аз съм по-затворен", разказва Цветан, който смята, че един от греховете му е, че не е водил малкия в студиото на "Шоуто на Слави" въпреки подканянето на водещия.

В последните няколко години един от най-добрите китаристи в България се възприема и в друга роля - на преподавател в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

"Стилови особености при интерпретацията на акустична и електрическа китара в края на ХХ и началото на XXI век". Това сложно заглавие е на научния труд, с който той става доктор в консерваторията. В същия ден и друг негов колега и близък приятел от от "Ку-ку бенд" - Иван Стоянов, представя докторската си теза, само че неговата е на друга тема. Цветан преподава на студентите по дисциплината "Китара". Занимава се с всеки поотделно, защото предметът му е практически.

Реклама

Все пак основното занимание на китариста си остава свиренето в "Ку-ку бенд" и в "Шоуто на Слави" всяка делнична вечер. В него Цецо се включва преди 20 г. Когато влиза в групата, си мисли, че е малко несериозна работа. Всичко се случва след обаждане от Слави Трифонов. По това време той вече е с Евгени Димитров, който познава Цветан Недялков от казармата - двамата са хористи към ансамбъла на Строителни войски.

"Не го познавах - той е от Плевен, завършил тамошното музикално училище, пък аз - софийското. Веднага се харесахме, защото Маестрото слушаше музиката, която и аз харесвах - рок и прогресив рок - "Йес", "Тото". Веднага си допаднахме", спомня си Цветан.

По времето, когато му се обажда Слави, китаристът се е върнал от чужбина. Работи в Норвегия, Финландия, Швеция. Заминава с група LZ и в началото трябва да свирят по кораби, но договорът се проваля и те започват работа по заведения. Там Цветан вижда за първи път какво е шоубизнес. Бързо разбира, че свиренето по ресторанти не е за него, и след няколко месеца се прибира в София.

"Евгени казал на Слави за мен и той ми се обади да се видим. И така се оказах в "Ку-ку бенд" вече 20 години", спомня си Недялков.
Покрай шоуто успява да сбъдне и мечтата си да свири с големи музиканти като Ал ди Меола и Дзукеро.


Баничар със съдружник

Съвсем наскоро китаристът от "Ку-ку бенд" отвори баничарница със съдружник. Партньор му е негов приятел от детските години - Мирослав Цонковски, и всъщност имат две баничарници. Освен тази в центъра на София държат още една в Студентски град. Цветан не меси баниците.
"Но съм ги пробвал - имаме страхотни майстори", смее се той.

Често черпи колегите си от "Ку-ку бенд" с тестените закуски, защото те много ги харесват. Инвестиционното дружество на Цецо с партньора му Цонковски се занимава и с още нещо - със строителство и продажба на жилища в кооперация в "Люлин 10".
"Това са бизнес начинания, но не се възприемам като бизнесмен", казва Недялков.

Реклама
Реклама
Реклама