Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4779367 www.bgdnes.bg

Пайнера на война с Пловди

Иво АНГЕЛОВ

Съдебни дела, искания за плащане на неустойки и обвинения за дискриминация очакват община Пловдив, научи "България Днес". Причината - музикална компания "Пайнер" ще си търси правата, след като кметството първо й предостави Античния театър за концерт за 25-ия рожден ден на фирмата, а после се отметна от решението.

Един от най-добрите мениджъри в България инж. Митко Димитров (Митко Пайнера) обаче се ползва с реномето на човек, който си търси правата докрай. Така ще бъде и сега, твърдят от "Пайнер", които са категорични, че пловдивската община трябва да си понесе последствията, тъй като фирмата е платила за наем, отпечатала е вече плакати и флаери, а има и сключени договори с други фирми.

Реклама

Предисторията

"Пайнер" пуснаха запитване за провеждане на два концерта (попфолк и фолклор) на 3 и 4 юни в Античния театър в Пловдив. След одобрение фирмата нае сцената за 2, 3 и 4 юни за 2880 лева с ДДС на вечер. "Звездите на телевизия "Планета" подготвят своето представяне, с което да впечатлят пловдивчани и всички гости на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година", обявиха в официално съобщение от музикалния гигант. В един момент обаче настъпи обрат и община Пловдив отмени концерта, без да даде категорично обяснение за това.

"Срещнах се с представители на кметството, които дадоха доста разнопосочни обяснения защо не може концертът да се проведе на Античния театър. Едно от тях беше, че на сцената има счупена дъска и това може да е опасно за здравето на изпълнителите. Само не ми е ясно как това е опасно за нашите певци, а няма да е опасно за участващите в оперния фестивал, който започва няколко дни по-късно на същото място. Попитах дали може да направим концерта на централния площад, но ми обясниха, че там е заето и няма свободни дати за нас", коментира пред "България Днес" директорът на телевизия "Планета" д-р Хари Янакиев. Според него отношението на общината е тенденциозно и умишлено не се допускат изяви на компания "Пайнер".

От общината изпратили официално писмо до музикалната компания, в която посочват, че заради падналите проливни дъждове Античният театър не е в добро състояние и може да е опасен както за изпълнителите, така и за посетителите. Интересното е, че на историческия обект продължават да се допускат туристи да го разглеждат, макар по думи на кметството да е опасен. Пловдивската община се е ангажирала да върне на "Пайнер" 7200 лева, които са били предплатени.

"Пловдив беше обявен за Европейска столица на културата през 2019 г., но в разрез с това признание ограничава разнообразието, защото забранява два музикални жанра - модерен фолк и фолклор. Пловдив забранява песни като "Излел е Дельо хайдутин", "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Македонско девойче", "Стано, стано", Пустото лудо и младо" и "Девойко, мари хубава". На какво основание това се случва, след като нито правителството, нито Министерството на културата са забранили тези два музикални жанра", каза още Янакиев. И допълни: "От общината ни отказаха, без дори да се запознаят с репертоара ни. На концерта нямаше да има кючеци, а балади и стойностни песни, които са в духа на Античния театър и хармонират с декора."

Директорът на "Планета" се учуди, че общината няма против рапъри да пеят на централния площад, но изконно български фолклорни песни са проблем.
Най-вероятно "Пайнер" категорично ще се откажат от варианта да имат концерт в града под тепетата. Сред възможностите е мероприятието да се проведе в Стара Загора. Не е изключено и концерт изобщо да няма, което обаче вероятно ще вбеси хилядите почитатели на попфолка, които с нетърпение очакват събитието.

Междувременно стана ясно, че кметът на Пловдив Иван Тотев е човекът, който е дал разрешение за провеждането на концерта на „Пайнер“ на Античния театър. Подписът на Тотев стои под сключения между музикалната компания и общината договор за използване на сцената. Информацията бе потвърдена и от секретаря на община Пловдив Ангелина Топчиева. Според нея договорът не е прекратен и в момента се водят преговори между двете страни. По думите й се правят постъпки за прекратяването му, но това още не се е случило.

"България Днес" се опита да се свърже с Тотев, за да коментира сложната ситуация, но той не вдигаше мобилния си телефон. Пловдивският кмет блесна преди 4 години, когато заяви, че чалга няма да звучи от площадите, а може да се слуша по заведенията.
"Тъй като попфолк музиката не е забранена от закона, реално погледнато, няма мотив да бъде отказано използването на Античния театър, но така или иначе решението е взето от "голямата община" обясни кметът на район „Централен“ Георги Титюков. "Попфолкът е популярен в общественото пространство, но историческият център предполага по-различен тип естетика", добави зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Реклама
Реклама
Реклама