Нов тренд – кафе с краве и кокосово масло, което замества закуската и засища поне до обяд

Според откривателя му Дейв Аспрей, който го нарича бронирано, то е много
вкусно и дори с него се отслабва
За хората, които го обичат, кафето е от онези дребни неща, които правят деня още по-приятен. А скоро един бивш компютърен специалист измисли начин как да превърне напитката в закуска, за която твърди, че е здравословна и сваля килограми.
Идеолог на новия тренд е Дейв Аспрей – инвестирал е няколко години и $ 300 000 в проучвания и нови технологии, за да създаде Bulletproof coffee (от англ. - бронирано кафе).
Това е чаша кафе, която вместо със сметана или мляко се овкусява с масло от свободно отглеждана крава и масло от кокос. Той заимства идеята от популярния тибетски чай с масло от як и сол.
Всъщност
неговото кафе дава
бърза енергия,
богато е на протеини
и мазнини, благодарение на които засища поне до обяд. Нещо повече – според Аспрей е много вкусно и е истинско приключение за сетивата, което си е предизвикателство за всеки. (Виж как се приготвя оригиналната рецепта в карето.)
Модата тръгва от Америка, където за кратко време бронираното кафе се превръща в тема номер едно сред известните личности, обсъжда се в интернет форумите и дори в новинарските емисии. Не е случайност, че книгата “Бронираната диета” на Аспрей се превръща в бестселър на “Ню Йорк таймс”.
В дискусията за това наистина ли е толкова полезно бронираното кафе се включват и десетки диетолози и специалисти по здравословно хранене. Няма едно мнение, истината е, че някои от тях го отричат. Защото за стройна фигура не трябва да се разчита само и единствено на кофеин с масло. Без спорт и подходящ режим през останалото време на деня не трябва да очаквате бързо да влезете във форма.
Засега
няма изследвания,
които да
доказват вредата
от бронираното кафе, но то трябва да се избягва от хора с висок холестерол. Друг минус е, че според някои специалисти в него липсват ценни за организма вещества – например в кравето масло няма достатъчно омега-3, която е един от важните хранителни елементи. И още нещо – у нас е изключително трудно човек да намери качествено краве масло,
което се прави
от пасищно
отглеждани животни
Според някои може да се замести с пречистеното масло гхи, което се използва в националната индийска кухня. Традиционната технология, по която се произвежда маслото от краве мляко, е, че се пречиства, след като се превари за определен период от време. Смята се, че по този начин се премахва холестеролът и млечният белтък. Според аюрведа (древна система за грижа за здравето) гхи поддържа позитивизма, израстването и разширяването на съзнанието.
Доктор Георги Гайдурков също не е сред големите привърженици на бронираното кафе.
“За желаещите да ползват истински хранителна и балансирана сутрешна напитка ще предложа рецептата на моето любимо “супербронирано” кафе: в 200 мл топло, но не горещо еспресо се добавят 1-2 ч.л. смляно до фина паста сурово кашу ( може също бадем), 1 суров жълтък, по желание щипка истинска ванилия (не ванилин) и цейлонска канела, 1-2 ч.л. палмова захар – от аренга или кокосова.
В тази рецепта
мазнините са в
естествено свързан
емулгиран вид,
не плуват като “олио върху вода”, снабдяват ни същевременно с много други хранителни вещества, не запушват съдовете, вдигат добрия холестерол, хранят мозъка”, съветва д-р Гайдурков.
В крайна сметка модата за новата здравословна закуска завладя света и нейният създател Аспрей превърна добрата си идея в успешен бизнес. Той е основател и на първото заведение в Санта Моника, Калифорния, в което се предлага чаша ароматно бронирано кафе (цената започва от $ 3), както и меню с т.нар. бронирани рецепти – те са с високо съдържание на масло.
РЕЦЕПТАТА:
Необходими продукти:
220 мл кафе
1-2 с.л. органично студено пресовано кокосово масло
1-2 с.л. качествено краве масло
Начин на приготвяне
Всички съставки се пасират в блендер до получаването на кремообразна течност с каймак.