Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5754895 www.bgdnes.bg

Кевин Костнър чисти Мексиканския залив от петролен разлив

След “Воден свят” купува лаборатория от правителството, влага милиони в разработката на центрофуга, която разделя петрола от водата

Холивудската звезда Кевин Костнър участва в почистването на Мексиканския залив от катастрофалния разлив на петрол.

Реклама

Той спечели два оскара с епичния “Танцуващият с вълците” (за най-добър филм и за най-добър режисьор), стана световноизвестен с “Недосегаемите” и “Без изход”, направи хитовете “Джей Еф Кей” и “Бодигард”, но най-силно влияние върху живота му извън киното оказва “Воден свят”.

Постапокалиптичната фантастика за живота във водната пустош - няма земя заради глобалното затопляне и топенето на ледените шапки на полюсите, излезе през 1995 г. Докато се снима във филма, Костнър научава за компанията Ocean Therapy Solutions. С финансиране от американското министерство на енергетиката тя разработва центрофуги, разделящи петрола от водата.

Актьорът купува от правителството лабораторията и патента за 24 млн. долара. Инвестира още милиони долари лични средства и разработва ефективна система за почистване на нефтени разливи.

Компанията,

ръководена от

брат му - учен,

конструира

апаратура,

която може да преработва за една минута до 700 литра замърсена с петрол вода. Тя отделя петрола от водата, който след това се рециклира на кораби в морето или океана. Костнър е убеден, че това е начинът за борба с нефтените екокатастрофи през 21-и век.

Направени са шест центрофуги, тествани са успешно, но са пренебрегвани до 2010 г., когато експлозия на платформа на “Бритиш петролиум” в Мексиканския залив доведе до огромен разлив на петрол. За да привлече внимание към апаратурата си,

Костнър

Реклама

свидетелства в

американския

Конгрес

- пред специално създадена заради инцидента подкомисия за наука и технологии в Камарата на представителите.

“Вярвам, че тази машина, направена преди 12 години с всичките грижи, научни постижения и средства, които бих могъл да вложа в нея, е едно огромно решение в тази гигантска главоблъсканица”, уверява Костнър конгресмените. Той разказва как петролният разлив, предизвикан от танкера “Ескон Валдез” през 1989 г., го е накарал да влага още повече лични пари в разработването на система за почистването им.

“Знам, че може да се запитате защо съм тук. Държа да успокоя всички, че не е, защото съм чул гласове в царевична нива (намек за филма му “Поле на мечтите”, където играе фермер, който чува гласове, съветващи го да построи бейзболно игрище на своите ниви)”, иронизира Костнър в Конгреса.

Той е втората холивудска звезда, поканена на изслушване след екокатастрофата. Преди него режисьорът Джеймс Камерън (“Титаник”, “Аватар”) представя нова подводна технология за евентуално овладяване на изтичането на петрол.

Костнър отива и в Ню Орлиас, където демонстрира техниката пред правителството и пред местните власти. Резултатите впечатляват и “Бритиш петролиум” и тя поръчва 32 центрофуги, които да използва в Мексиканския залив.

Успехът на Ocean Therapy Solutions обаче

предизвиква

финансов спор

между Костнър и

друга холивудска

звезда - Стивън

Болдуин,

притежавал 10% от акциите в компанията. Преди сделката с “Бритиш петролиум” той се отказва от съвместното начинание и прехвърля акциите си на Костнър срещу 1,4 млн. долара.

След като договорът става факт, Болдуин завежда дело срещу Костнър за близо 17 млн. долара. Твърди, че е бил подлъган да продаде акциите си, че е бил измамен от колегата си и затова иска обезщетение. Тъй като печалбата на фирмата от поръчката на “Бритиш петролиум” е 38 млн. долара, неговият дял от нея е 3,8 млн. долара, а той е взел доста по-малко.

Делото се гледа две години по-късно в Ню Орлианс. Само два часа са нужни на осемте съдебни заседатели и на съдията да отхвърлят изцяло претенциите на Болдуин. Костнър, който през цялото време се защитаваше, че евентуалният договор с “Бритиш петролиум” не е бил таен и че за разлика от Болдуин той е инвестирал лични средства в разработката, благодари на съда и на заседателите за възможността да изчисти името си.

Преди да стане актьор, Костнър е работил на рибарски лодки. “Винаги съм мислел, че това е моето поприще, но имах страшно голям късмет”, споделя 61-годишната звезда, който живее със семейството си на брега на океана в ранчо в Санта Барбара, и който е научиа, че “провалът не те убива”.

Реклама
Реклама
Реклама