Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5938972 www.bgdnes.bg

Жена виси на косата си от 10 м височина

"Дами и господа, предстои да видите нещо невиждано, необяснимо и невероятно. Затаете дъх, освободете съзнанието си и полетете с магията на цирка", обяви с възторжен глас пред "България Днес" творческият директор на национален цирк "София" и негово конферансие Драгомир Драганов. От днес до 18 декември на новата циркова площадка в столичния кв."Зона-Б5" се събират мегазвездите на българския и световния цирк. Над 40 артисти, няколко десетки екзотични животни и близо 30 спиращи дъха номера ще ознаменуват тържествения юбилей по случай 120 години българско цирково изкуство.

"Шоуто ще е уникално и неповторимо. С прекрачването на прага на манежа зрителите мигновенно ще попаднат в един друг, по-красив и невероятен свят", допълва Драганов.
Специален гост на първия спектакъл днес ще бъде най-прочутият български цирков артист, световноизвестният еквилибрист Енчо Керязов. Той е носител на най-престижното отличие в цирковото изкуство - "Сребърен клоун", което получава на фестивала в Монте Карло през 2007 г. Керязов е специален гост на прочути арени в цял свят от Русия до Китай и от Австралия до Австрия. Той е и единственият българин с цирков "Оскар" за солов номер, който зрителите ще могат да видят довечера.
За първи път на български манеж ще се изяви и правнукът на един от основателите на цирковото изкуство у нас Лазар Добрич - Кристофър. Заедно със своята трупа той ще завърти света както в ръцете, така и под краката си, жонглирайки върху гигантски огнени сфери. Под шапитото ще е и Зоре Еспаня - дъщеря на прочутата Деси Кехайова, влязла в Книгата на рекордите на Гинес със завъртане около тялото си на 102 обръча и трагично загинала на манежа при изпълнение на акробатичен номер. Със своите виртуозни умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни в спектаклите участват три поколения на прочутата фамилия Валдемар - също основатели на българската циркова школа. Главозамайващите въздушни каскади ще изпълняват трупа Янчеви. В Германия за тях казват, че са хората, успели да преодолеят гравитацията. Принцесата на легендарната циркова династия Романови – Мадлен, ще полети заедно със своите прекрасни гълъби.


Един от гвоздеите в програмата ще бъде Даниела Валоскова. Тя е единствената жена в Европа, която виси на косата си от над 10 метра височина.
Елитът на българската клоунада пък Румбата, Фери, Марин, Цаки и Таки ще се омешат с жълтите миньони и ще се подчиняват на Дарт Вейдър.
Всичко това и много изненади чакат малки и големи под шaпитoтo нa циpкa, което се шири на 32 метра в диaмeтъp и 14 м виcoчинa.
"Бългapcкият циpк e пo-жив oт вcякoгa и неговата виталност ще се просмуче и омагьоса всички", заключва г-н Драганов.

Реклама

Машина на времето

Циркът е вечен и е своеобразна машина на времето. Тя задвижва своите колела още в древен Рим като смъртоносно състезание с лъвове и колесници. Античните римски "циркове" са били най-вече арени на зверски битки с тренирани атлети, борещи се до смърт за свободата си.
През Средновековието забавите се устройват на панаирите. Трубадурите свирят и рецитират, обркъжени от дресирани животни, акробатични премятания, гълтачи на огън и жонгльори. Така се стига до XVIII век, когато се поставя началото на съвременния цирк, какъвто ние го познаваме. Това дължим на сержанта от британската армия Филип Астли. Той усъвършенства ездата и приспособява арената така, че да му позволява да прави номера прав върху обикалящи в кръг коне, прекъсвани от клоунада. Астли се сеща да покрие арената с платно, да добави седящи места и да обогати програмата с жонгльорство. Негов упорит конкурент е Чарлс Хюс, който се прочува с първокласни циркови номера с коне. Той пренася цирка в Щатите. Днес най-големият цирк е американският "Ринглинг брадърс", най-известният - "Цирк дьо Солей", а най-силният - китайският "Златен лъв". Той се слави и като най-военизирания. Най-добрата школа пък си остава руската.


     120 г. БГ цирк

Българският цирк трупа история от 1897 г. Основан е от Петър Панайотов, който казва: "Обричам се на чергарски живот и на огромно невнимание от обществото само защото усещам, че някъде вътре в човека циркът е необходимост". Той създава първата българска гимнастическа, акробатическа и комична трупа "Българско знаме". След Първата световна война работи заедно с Александър и Лазар Добрич. Лазар остава в световната история като един от най-добрите циркови педагози и като човека, изобретил и представил за пръв път "Трапецът на смъртта", който влиза в репертоара на всички големи манежи в света.


През 1919 г. с брат си Александър построява в София цирк "Колизеум". Между 1933 и 1941 г. акробатът е редактор на вестник "Цирков глас". През 1933 г. създава и цирк "Роял - Добрич", чийто директор е до 1948 г., когато циркът е одържавен и преименуван на цирк "Родина". Лазар Добрич обучава поколения циркови артисти, които гастролират по цял свят.


Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама