Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6262742 www.bgdnes.bg

Бившият кмет Цонко Цонев: Убиха "Каварна рок фест"заради лично отмъщение

Другарката неудачник затри всичко, направено от мен, за да не я сравняват

Кой е той
Цонко Цонев е бивш кмет на Каварна, управлявал града в периода 2003-2015 г., понастоящем общински съветник.

Докато бе кмет, Цонев превърна града в рок столицата на България, популяризирайки фестивала "Каварна рок фест" в цяла Европа. Преди дни наследничката на Цонев - Нина Ставрева, обяви, че тази година фестивал няма да има. "България Днес" потърси коментар от Цонев.

Бисерка БОРИСОВА
- Г-н Цонев, община Каварна обяви, че "Каварна рок фест" няма да има. Защо?
- Докато кмет е тази кметица, фестивала няма да го има. На мен ми е най-тъжно и болно, защото съм го създал, поддържал съм го с къртовски труд и много любов 11 години. И когато фестивалът се затвърди на европейската рок карта, изведнъж без обяснение, без нищо, идва някаква и го унищожава! Политологът Огнян Минчев го обясни най-точно в една статия за "синдрома на тъпото копеле". Точно за това става въпрос! За човека, който не може да изгради нищо и иска да затрие всичко, което друг преди него е направил. За да не могат хората да сравняват.
- Изненадан ли бяхте?
- Не, защото това е част от целенасочени действия, които вървят в община Каварна. Когато в края на 2015-а встъпи в длъжност тая другарка (кметът от БСП Нина Ставрева, б.а.), веднага обяви, че рок концерт на Нова година няма да има и отмени участията на Йорн Ланде и "Кикимора". Обясни, че не я интересували посетителите от страната и от чужбина, интересували я само каварненци. Тя си мислеше, че още е в предизборна кампания явно... Но кой нормален човек може да направи такова изявление?! Без хората, които идват в Каварна, как ще развиваш общината?! Откъде ще печелят каварненци?! След това махна от спортната зала плакатите с автографи на рок легенди, сред които "Скорпиънс", "Моторхед". Останаха дупки там. За Джулай морнинг не поканиха Джон Лоутън от "Юрая Хийп" и БТР, каквато беше традицията, и те се преместиха в Тутракан. Сега логично дойде и убиването на "Каварна рок фест", като обявиха за продан дори пежото с автографите. До тези 30 хил. лв. от него опряла общината!
- Появиха се слухове, че това е "партийно отмъщение" спрямо вас от страна на БСП?
- Познавам и кметове от БСП, които обичат и развиват рок музиката. Некадърност и боклуци има във всички партии. В Каварна става въпрос за синдрома на некадърника. На неуспелия. На човека, който случайно е попаднал във властта. Все едно, когато Стефка Костадинова е скочила 2,09 м, а ти след нея не можеш, да събориш летвата. Да изтриеш статистиката и да се правиш, че постижението никога не се е случвало. Това не е партийно, това е лично отмъщение.
Друг е въпросът, че в Каварна кметицата си назначи всички роднини. Нейната втора братовчедка, която е шеф на БСП от миналата година, стана шеф на бюджетната комисия в общината. Обсъждат си двете братовчедки бюджета вкъщи, докато си мяткат пържолки... И това, че единият е кмет, а другият шеф на комисията, която разпределя парите, въобще не е конфликт на интереси! Другият й втори братовчед стана "най-случайно" шеф на почистващата фирма. Там пък той подписва протоколи, тя извършва плащания. И не само това - сега ще направят общинско предприятие, махат озеленяването. Защото пък братчето на кметицата има фирма за озеленяване! Ще се унищожи оранжерията и ще купуваме цветя и дръвчета от други места, но всички от семейството ще са доволни!
Към това да прибавим, че се назначават предимно и единствено кадри на БСП. Хора, пратени от Варна, приближени на депутата Красимир Янков. Болницата ни се управлява от кандидат за депутат от БСП. Имаме дори общински съветници от други градове. Сериозно ви казвам, имахме си доскоро зам.-кмет от Добрич! Една женица от ГЕРБ, която преди време нарече рокаджиите "катун". Явно това много се е харесало на управляващите, та наскоро я издигнаха - от зам.-кмет на Каварна стана зам. областен на Добрич. Такова мазало са направили, че закриването на фестивала е еманацията на всичко случващото се.
- Преди около месец обаче кметицата Ставрева заяви в интервю, че фестивал ще има и през май ще обяви групите. Защо се получи това разминаване?
- Така става, когато някой от самото начало управлява с лъжа. В цялата си предизборна кампания тя обясняваше как фестивалът ще се запази. Като спечели, събра всички служители от общината и каза: "Не се притеснявайте за вашите работни места, няма да има съкращения". А след месец направи промяна в структурата и след още два почнаха поголовните съкращения и уволнения. Още в първата година вдигна и данъците. По време на предизборната си кампания не каза, че ще вдигне с 20% данък сгради, с 20% таксата за МПС, с над 20% туристическата такса! Ако беше казала, че ще закрие "Каварна рок фест" и ще вдигне данъците, кой щеше да гласува за нея?!
Впрочем в първата сесия първото нещо, което Ставрева направи, беше да предложи да й се увеличи заплатата. От 1700 лв., колкото беше моята, на 2400 лв., което е максималното за кмет на такава община. Миналата година си вдигна представителните. Това за мен означава, че този човек стои само за една заплата. Е, да - има и голяма рода...
- Като говорим за провалянето на "Каварна рок фест", да не се окаже, че просто не е имало желаещи групи да свирят?
- Не, не е това. По-скоро са спонсорите. Всичко в "Каварна рок фест" се прави с фирма промоутър, която пуска билети, и със спонсори, които подкрепят фестивала, като си рекламират и продуктите. От общината не се даваха пари. Сега спонсорите не се включват, защото никой няма доверие в новата. А при нас последните години фирмите идваха сами и казваха, че искат да спонсорират. Имаше спонсори, имаше туристи, рок фенове от цял свят. Идваха хора от Бразилия, Австралия, Аржентина. Това вдигна накрак Каварна. Почнаха да се строят хотели, квартири да се отварят. Дори възрастните хора, тези на социални помощи си изкарваха пари за отоплението през зимата. И на Балчик, Шабла, Варна Албена, Дуранкулак пълнехме цялата леглова база.
- Общински съветници обясняваха миналата година, че самите хора в Каварна не искали рок фестивала, защото феновете им цапали, вдигали шум три дни.
- Ха-ха-ха, ами какво да кажа - това са болни мозъци! Да ги видим сега: никой няма да им цапа, но кой ще им идва в хотелчетата и квартирите?! Кой ще си дава парите в ресторантите и барчетата?!
- Самата кметица обяснява, че ще прави фестивали за български групи.
- А преди нея какво правихме?! Аз съм канил по 50-60 български групи на година! На "Каварна рок фест" първият ден беше предимно с български групи. Но тя не знае колко много български групи са тръгнали оттук (SEVI, които преди дни "подгряваха" концерта на Юръп в "Арена Армеец", се наложиха на "Каварна рок фест" през 2014-а, б.а.). Щяла да кани Ставрева български рок групи. Вече е юни, летният сезон почна, да каже кои е поканила! И Джулай морнинг махнаха от Камен бряг, прекръстила го на "празник за посрещане на слънцето"...
- Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за кмет за четвърти мандат?
- Не, нека хората в Каварна да видят, че онова преди не им беше даденост. А резултат от къртовски труд. Сега може да се направи сравнението какво е било преди и каква мизерия и кочина е в момента.
- След 2 години отново ще има кметски избори. Ще се кандидатирате ли?
- Не мога да кажа нищо отсега. В България виждате как се развиват нещата. Хората не могат да кажат какво ще бъде и след половин година, остави за след две. Когато наближи времето да се отървем от другарката, ще се съберем, ще мислим. Има много хора, които са на моето мнение. И стават все повече. Заедно ще го решаваме. Но дай Боже, да се отървем и по-рано от другарката Ставрева. Докато тя е кмет, рок фестивал в Каварна няма да има.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама