Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6380925 www.bgdnes.bg

Певицата Тони Димитрова: Полудявам, като плюят "Бургас и морето"!

Винаги има недоволни от журито, но то си свърши работата прекрасно

Коя е тя
Тони Димитрова е родена в Бургас. През 1995 г. легендарният Стефан Диомов я забелязва на конкурс, който тя печели, и я назначава за солистка на групата си "Горещ пясък". Така започва професионалната й кариера. През 1996-а тя печели 3-то място в "Бургас и морето" със станалата емблематична по-късно песен "Ах, морето". През годините певицата записва десетки хитове, издава няколко успешни албума, прави дуети с най-популярните ни певци - Васил Найденов, Веселин Маринов, Орлин Горанов, Георги Найденов-Гого, Борис Годжунов... Журира различни музикални конкурси и тв формати. Това лято Тони Димитрова се включи в дуетното юбилейно турне на Орлин Горанов, а наскоро приключи и традиционният конкурс "Бургас и морето", в чийто инициативен комитет е тя и към който е особено привързана.

Ани Романова

- Г-жо Димитрова, участвате в дуетното турне на Олин Горанов, който днес празнува 60-ия си юбилеен рожден ден. Какво му пожелавате за празника?
- Не е откритие колко велика личност и прекрасен човек е Орлин, нито пък колко успешен и едновременно с това човечен. Пожелавам му край него винаги да са хората, които го обичат, защото Орлин Горанов е един голям Човек и Певец! Много съм щастлива, че той е мой приятел, а и роднина - неговата съпруга Валя ми е втора братовчедка. Пожелавам му също да не спира да прави хората щастливи - с прекрасните си песни и с уникалния си глас, артистичност и финес.
- Пред дни приключи фестивалът "Бургас и морето". Одобрявате ли избора на журито?
- Абсолютно! Спечелилите са все талантливи колеги, постигнали много. Това са неслучайни имена в музиката! Що се отнася до журито, всяка година се решава кои да са членовете му, като се включват и печелили фестивала, също така има и представител на Община Бургас. Трябва да подчертая, че съм член на инициативния комитет, а не на журито. Разбира се, всяка година има недоволни от журиращите, но пък, ако тези, които реват срещу тях, вземат, че спечелят, журито веднага става най-прекрасното!
- Какво "хората говорят" за вас, а не е вярно?
- Не може да говорят само добро, а и не трябва, но човек живее за едното си име и едното си достойнство! Затова гледам да живея достойно - по начина, по който го разбирам, за да може каквото и да кажат хората, съвестта ми е да е чиста. Пък нека всеки да си говори каквото иска. Например съвсем скоро пуснаха слух, че сме се разделили с моя приятел Иван, че бил сам на Сейшелите... А ние бяхме заедно, с наши приятели, а въпросната снимка на самия Иван, която се пусна с текст, че е без мен на екзотична почивка, понеже вече не сме заедно, в действителност я направих аз - той беше на риболов, а аз го чаках на брега. Такива неща ме карат да се смея, защото съм със страхотно чувство за хумор. Но има и други неща, които не мога да приема с хумор. Особено когато става дума за "Бургас и морето"! Имам честта да съм в екипа на фестивала, обичам го и го защитавам от мръсни и гадни думи! Изпадам в ярост, когато го хулят! През годините имах доста словесни битки с автори и изпълнители на неприети песни, според които журито - разбира се, е некомпетентно, че имало пак мафия при подбора им... Сигурна съм и гарантирам, че нещата на този фестивал са пределно ясни и честни! Едно от нещата, които непрекъснато се подхвърлят по мой адрес - а аз съм в инициативния комитет, а не в журито на "Бургас и морето", е, че протежирам Иван! Ако беше така, песните му безапелационно щяха да бъдат приемани за участие в конкурса, а по-миналата година, както и тази година те не бяха допуснати! Затова водя битки - омръзна ми в тази държава лъжата да побеждава истината!


- Участвате като жури в редица други музикални конкурси. Има ли даровити млади певци според и какъв съвет бихте им дали?
- Не мога да опиша колко много гласовити деца има! Виждам ги в различните конкурси, а и имам честта да съм в журито на годишния фестивал от няколко години в Русе, бях във Велинград... Къде ли не ме канят за жури. Много от тези таланти се явяват в различните телевизионни музикални формати, а аз ги наблюдавам внимателно. Бих ги посъветвала да не пренебрегват родния си български език! Те пеят красиво и вярно на английски, а като запеят на български - направо катастрофират. Това е много обидно! Пеят се дори неща ей така, колкото текстът само да пасне към музиката. В този ред на мисли начинаещите певци нямат отношение към нашия свещен български език! А по някакъв начин от тези тв формати някои участници така се напомпват, че се вземат за велики и имат пренебрежително отношение към хората, които правят българската поп музика, която според тях била естрада. Трябва да подчертая, че от моето поколение, а и преди него има изключителни певци! А те ги наричат естрададжии! Виждам това внушение в тв форматите, усеща се, че участниците по задължение пеят български песни, а се развихрят при изпълненията си на чужди парчета. Като си български певец, би трябвало да пееш с удоволствие и наши песни, за да може по този начин да дойде и нова млада смяна родни певци.
- Защо казахте за последната си авторска песен "Глътка живот", че е "усмивка през сълзи"?
- Това дойде от текста - прекрасно е да осъзнаеш, че животът е твърде кратък, а битовизмите не са животът. Животът - това е и красотата, и любовта, и отношенията между хората... Затова трябва да се изживее пълноценно.
- Какво причинява най-силна болка на човек и как се лекува тя?
- Има болки, които остават за цял живот и които няма как да се излекуват. Преди девет месеца загубих майка си... Няма как да ми върнат майката, никакво чудо не може да помогне за това... От безвъзвратна загуба на близък човек не може да се лекува. Няма и кой да ти изпие болките... Затова те остават завинаги в нас. За останалите неща, които съпътстват живота на човек, той сам трябва да си е лечител.
- Кога човек трябва да намали темпото си на живот? Вие самата направихте ли го?
- Преди години, докато дъщеря ми растеше и стана 10-годишна, се запитах кога е минало толкова време? И тогава си направих една нормичка - да почивам поне по месец през лятото. И понеже сам съм си господар и сама решавам кога, колко и къде пея, избрах това да е месец юли. Стигнах до това решение, след като си направих равносметка. Така спрях да работя през избраното време. През отминалия месец участвах само в предварително планираните дуетни концерти на Орлин Горанов и в едно неколкодневно турне в Германия, поето отдавна, и което нямаше как да отменя.
- Освен с Орлин Горанов с кого друг бихте искали да направите дует?
- Има една песен със Силвия Кацарова от втория й албум, която изпяхме заедно на юбилейния й концерт. Песента с нея стана страхотно! Гласово си паснахме идеално. Ето тази песен бих записала в дует със Силвия, ако можеше. Също така ми се иска да заснема клип на дуета ми с Васко Найденов "Ти ли си", включен в албума ми "Съмва се", и на песента ми "Есента на мама"...
- Ако трябваше да замените морето с друго място по света, кое би било то?
- Преди години ходих в Дания. И тогава си казах, че това е едно прекрасно и подредено място, на което бих искала да живея завинаги. Много ми хареса! Години по-късно отидох в Нова Зеландия, в която буквално се влюбих! Тогава пък си казах, че ако някъде трябва да избягам, то това е Нова Зеландия! Но засега нямам такива намерения, оставам тук!

Снимки: АЛЕКСАНДЪР НИШКОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама