Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6738357 www.bgdnes.bg

Шеф Виктор Ангелов vs Лео Бианки

В продължение на три месеца две готварски шоута ще се борят за рейтинг - "Мастършеф" по Би Ти Ви и "Хел китчън" по Нова телевизия. Първото започна снощи, второто ще видим днес.

Шеф Виктор Ангелов три сезона оглавяваше строгото жури на "Мастършеф", но вече няма да раздава присъди над хоби готвачи. Неочаквано той бе привлечен от конкурентната Нова тв, за да отвори "Кухнята на ада". Водещ на американския вариант на шоуто, превърнало се в световен феномен, е Гордън Рамзи - шотландец, чието чувство за хумор в реалния живот е толкова пиперливо, колкото и пред камера. Във формата за наградата от 100 000 лв. и договор с ресторанта на Ангелов ще се състезават само професионалисти. В "Мастършеф" наградният фонд също е от 100 000 лева плюс специална награда - възможност за обучение в Le Cordon Bleu в Лондон.

Реклама

Ресторантьорът Лео Бианки: Аз съм шоумен, не готвач

- Лео, изненада ли ви поканата да журирате на "Мастършеф"?

- Изненадах се, да. Но нито за миг не исках да откажа. От години харесвам предаването и участието ми като жури е сбъдната мечта. Това ми дава надежда, че ще навляза още по-дълбоко в кулинарията и ресторантьорството, тъй като ще журирам с едни от най-големите шефове в България - Петър Михалчев и Андре Токев.

- Как се сработихте с шеф готвачите?

- Познавам и двамата от години. От Андре Токев мога и аз самият да науча много, той е истински великан, един от най-добрите в България, майстор на световно ниво. Пипи Михалчев пък е виртуоз в своята област. Преди да го срещна, не съм и предполагал, че японската кухня е толкова богата и разнообразна. И тримата сме големи професионалисти. Мисля, че тази година шоуто ще е повече емоционално, а пък аз ще се шегувам най-вече с Михалчев. Ще си имаме закачка с него. Аз влизам в предаването повече като шоумен, отколкото като готвач.

- Считате ли се за заместник на шеф Виктор Ангелов?

- Ами не. Аз не мога да го заместя по простата причина, че не съм шеф. Уважавам способностите му и не искам да се конкурирам с него. Всеки си е за себе си добър.

- Как ще отговорите на критиката, че вие не сте шеф готвач, а ресторантьор?

- С думите, че и в английския вариант, както и в други варианти двама са шеф готвачите, а един е ресторантьор. Затова и ми предложиха, защото имам ресторанти в България и явно са ме оценили като успешен мениджър.

Реклама

- А как бихте рекламирали ресторанта си като успешен мениджър?

- Този февруари в заведението ми до корта на Малееви посрещнах една от най-големите БГ звезди - Григор Димитров, и половинката му Никол Шерцингер. Тя е много весело момиче, невероятно земно, говорихме си 20 минути. Видя, че имам татуирани ноти, и ме попита дали се занимавам с музика. Казах й, че съм рапър. Тя се изненада и рече: "А, и аз правя неща с хип-хоп!", а аз й викам: "Оооо, и аз знам за теб!". Ето така бих рекламирал ресторанта си - с готините българи, които заслужават да са номер едно.

- Вие също сте били водещ на кулинарното предаване "Какво ще ви забърка Лео", какво ще ни забъркате в "Мастършеф"?

- И всичко, и нищо. Ще видите.

Шеф Виктор Ангелов:

Крещя, вместо да глобявам

- Шеф Ангелов, какви предизвикателства сте подготвили за участниците в "Хел китчън"?

- Те ще са изненадващи за зрителите. Досега не е имало формат, в който да става въпрос за професионална кулинария. Публиката е виждала известни личности, които в уютна обстановка при спокойно темпо приготвят храна и посрещат гости, както и съревнования между хоби готвачи, които имат голямо желание да се видят на малкия екран. Реалните ситуации в една кухня обаче не са показвани пред камерата, а те са изключително трудни. Като в казарма сме. Нашата професия е в Топ 5 на най-стресовите в света.

- Ще мерите сили в битка за рейтинг с вече бившите си екранни партньори шеф Андре Токев и шеф Петър Михалчев, които този сезон са жури в "Мастършеф". Кой ще победи?

- Шегувате ли се с този въпрос? Генерално в живота си винаги правя избора си така, че да участвам само в успешни начинания - без значение дали в личен или служебен план. Винаги подбирам внимателно и прецизно. Трябва да кажа, че това са два крайно различни формата. Аз обичам да се предизвиквам, за тези три години дадох от себе си всичко. Крайно време беше за мен да се върна при професионалните готвачи.

- Лео Бианки ще бъде ли ваш достоен заместник?

- Лео със сигурност ще се справи добре, стига да не опитва да се прави на мой достоен заместник.

- Има ли конкуренция между двата формата?

- Не съм състезателен тип и никога не съм мерил своя успех с успеха и слабостите на другите. Не разглеждам колегите като конкуренция, защото не се сравнявам с тях.

- Ще изисквате ли участниците да са педантични, какъвто сте вие?

- Вие какво очаквате, като седнете да ядете в ресторант? Това е работата на готвача и на ресторантьора. За да излезе една качествена чиния от кухнята, трябва всички там да са се постарали, да са дали максимума от себе си, като не на последно място, да са опитали това, което ще сервират на гостите. Забележете - гостите, а не клиентите. Форматът има за цел да покаже как се сработва една машина, която, ако не е добре смазана, винаги си личи. Колкото по-рано един готвач осъзнае, че сам е за никъде и че ресторантьорството е отборна игра, толкова са по-големи шансовете му да успее. Винаги съм твърдял, че съм немски възпитаник, и знам, че дисциплината е 50% от успеха, в кухнята тя е от особена важност.

- Допада ли ви, че ви сравняват с Гордън Рамзи?

- Не ми пречи, харесвам го, но не точно във формата "Хел китчън". Там малко повече ми идват крясъците му. Преиграва.

- А на вас кога са ви крещели?

- Преди години. Караха ме да избирам, когато направя гаф - дали ще ми крещят в лицето, или ще ме глобяват. Винаги избирах първото. Сега и аз процедирам по същия начин в ресторантите си. И, разбира се, хората избират да им се крещи. (Смее се.)

Реклама
Реклама
Реклама