Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6807151 www.bgdnes.bg

Мюзикълът "Хамилтън" грабна 7 трофея от театралните награди "Лорънс Оливие"

Постановката на хитовия мюзикъл "Хамилтън" на лондонския Уест Енд получи седем трофея, включително и за най-добър нов мюзикъл, в обявените снощи престижни британски театрални награди "Лорънс Оливие", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Церемонията се състоя в лондонската зала "Роял Албърт хол".

"Хамилтън" имаше рекорден брой номинации - в 13 категории. Мюзикълът, създаден от Лин-Мануел Миранда, е озвучен от поп балади, ритъм енд блус и хип-хоп разказ за Александър Хамилтън - един от бащите основатели на САЩ.

Реклама

Шоуто се играе на лондонска театрална сцена от декември миналата година, след като пожъна огромен успех на Бродуей в Ню Йорк. В бродуейската постановка ролята на Александър Хамилтън изпълнява самият Лин-Мануел Миранда. На Уест Енд в образа се превъплъщава Джамаел Уестман.

Уестман имаше и номинация за най-добър актьор за ролята си в мюзикъла, но наградата отиде при друга звезда в същата постановка - Джайлс Терера за ролята на Арън Бър.

Награда за поддържаща роля в мюзикъл спечели Майкъл Джибсън, който изигра британския крал Джордж Трети също в "Хамилтън", като за същата награда имаше още две номинации от тази постановка.

Драмата "Лодкарят" на Джез Бътъруърт имаше осем номинации за театралните отличия и спечели три - за най-добра пиеса, за най-добра режисура - на Сам Мендес, и за най--добра актриса - на Лора Донъли.

Брайън Кранстън, познат главно с ролите си в телевизията и киното, спечели трофея за най-добър актьор в постановката на Националния театър "Телевизионна мрежа", където играе водещ на новините.

Наградата за най-добра актриса в мюзикъл отиде при Шърли Хендерсън от постановката "Момиче от северната страна", а Шейла Ейтъм - за поддържаща роля в същия мюзикъл, който е драма за годините на Голямата депресия и е по песни на Боб Дилън.

Реклама

Друга постановка на Националния театър - мюзикъла "Follies" ("Лудории") по музика и текст на Стивън Зондхайм, спечели наградата за най-добър римейк на мюзикъл. Същата награда при пиесите отиде при "Ангели в Америка", също на Националния театър.

За най-добра нова комедия бе обявена "Labour of Love" ("Напъните на любовта") - политическа пиеса на Джеймс Греъм.

Бърти Карвъл бе отличен за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си в друга пиеса на Греъм - "Ink" ("Мастило"), в която се преобразява в медийния магнат Рупърт Мърдок.

Наградите, кръстени на легендарния британски театрален и филмов актьор Лорънс Оливие, са учредени през 1976 г.

Реклама
Реклама
Реклама