Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6808046 www.bgdnes.bg

Румен и Десислава Радеви гледаха „Исус Христос-Суперзвезда“ на Разпети петък

На крака в НДК, за да гледат едно от трите представления на най-успешната рок опера на всички времена – „Исус Христос-Суперзвезда“, отидоха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава. Спектакълът гостува у нас на 5, 6 и 7 април, навръх Великден, като двамата са били на представлението в петък вечер, съобщава „Монитор”.

Двамата не пропуснали и възможността да се снимат с Тед Нийли – оригиналният изпълнител на ролята на Христос, превъплътил се в Спасителя над 2000 пъти, както и с любимеца на публиката Ник Майа - бразилецът, успяващ да превърне и Юда в суперзвезда.

Реклама

Рок операта по музика на гениалния композитор Андрю Лойд Уебър дойде в България със звезден състав от 55 артисти, музиканти и екип от уникални технически професионалисти, събрали инвентара си в най-малко с 6 ТИР-а костюми и сценична апаратура.

Спектакълът е поставен за първи път на сцена през 1971 г. и разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Исус и Юда Искариотски. Действието следва каноничното евангелие.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк (най-населеният с евреи град в света извън Израел) предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи. През 1973 г. в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла. Преди това рок операта е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Йън Гилън от Deep Purple.

През 1972 г. рок операта получава 5 номинации за наградата „Тони“ (за най-добра партитура: музика – Андрю Лойд Уебър; либрето – Тим Райс; за най-добър актьор в мюзикъл на Бен Верийн за ролята му на Юда; за най-добър сценичен дизайн; за най-добри костюми и за осветление). През същата година Бен Верийн печели приза на Световните театрални награди за ролята си на Юда, а Андрю Лойд Уебър триумфира като най-обещаващ композитор. Следва награда „Тони“ през 2000 г. за най-добро възстановяване на мюзикъл, а през настоящата 2017 г. идва и най-престижната британска награда „Лорънс Оливие“ за завърнал се на сцена мюзикъл.

Бродуейският спектакъл гостува у нас благодарение на промоутърската компания West End Academia, която договаря лицензите на големите световни мюзикъли за Националния музикален театър („Сънсет булевард“, „Фантомът на операта“). Последно през октомври тази година тя организира успешното турне в три български града - София, Русе и Варна, на хитовия лондонски мюзикъл „Историята на Саймън и Гарфънкъл“ (The Simon and Garfunkel Story).

Реклама
Реклама
Реклама