Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6891541 www.bgdnes.bg

Най-пошлите издънки на чалгата

Фолкпевицата Антонина изпя стихотворението "Прощално" на Никола Вапцаров с чалга ритми.

Скандалът от няколко дни тресе страната - чуват се заплахи за съд, сипят се обвинения и музикалният жанр е безмилостно громен. "България Днес" припомня, че не за пръв път представители на родния попфолк се замесват в грандиозни скандали.

Реклама

Началото беше поставено през 2004 г., когато се появи билборд с Азис на няколко метра от паметника на Васил Левски в столицата. Шокиращото бе, че чалгарят позира по разголени задни части. Извратената му и пошла поява до Апостола отприщи вълна от негодувание. Разгневи се и Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР. Столичната община нареди незабавно съоръжението да бъде демонтирано, за да се сложи край на гаврата. Три години по-късно Азис сключи брак с приятеля си Ники Китаеца и обяви, че това е първата гей сватба в България. Отново имаше билборд, на който двамата бяха голи, а изпълнителят имаше женски гърди. Впоследствие стана ясно, че церемонията е фалш, а певецът си прави реклама.

Галена пусна първата си песен през 2004 г., но дълго време никой не забелязва, че съществува. Три години по-късно в интернет се появи нейно порноклипче, на което мастурбира и прави френска любов на мускулест мъж. Видеото бързо събра стотици хиляди гледания и Галена придоби огромна популярност, а днес редом с Преслава са най-известните фолкпевици. Медиите разпространиха новината и дори определиха домашното порно на Галена като най-големия удар на годината. Галена отрече тя да е пускала видеото с цел да си прави самореклама. Клипчето бе определено като първото порно в интернет с популярна българка.

През февруари 2007 г. по време на раздаването на петите годишни музикални награди на телевизия "Планета" Камелия излезе на сцената оскъдно наметната с рокля в цветовете на българския трибагреник. Мотивите й бяха: "Отново заявявам позицията си по случая с българските медици в Либия". Под дрехата тя беше гола и това предизвика вълна от негодувание. Обвиниха я, че се гаври с националния символ и заслужава да влезе в затвора. Камелия обясни, че роклята й не била националният флаг, а само са използвани цветовете - бяло, зелено и червено. Още през 2003 г. тя носела потник с трите цвята, но тогава никой от политиците не й обърнал внимание. След появата си тя получи десетки заплахи за съд и физическа саморазправа. На 3 март 2015 г. в личния си профил във фейсбук тя си пусна снимка с роклята и отново нападките към нея избухнаха. Но този път всичко отшумя по-бързо.

Преди три години фолкпевицата Гергана беше въвлечена в грандиозен гаф. С пускането на новото си парче "Твоите думи" тя открадна най-популярната песен на съпротивата срещу Израел. Оригиналната музика се оказа на Шадиа Мансур - млада палестинска хип-хоп изпълнителка, живееща в Лондон. През 2009 г. тя пише песента "Всички те имат танкове", която веднага се превръща в химн на палестинското въстание интифада. В клипа на Шадиа има разрушени къщи, убити деца и полицейско насилие над хората от Западния бряг на река Йордан. В своя клип Гергана е по секси черно бельо, розови обувки и се въргаля в чаршафи. И пее: "Влизаш много бавно и гледаш жадно".

На среща с Палестинската асоциация и арабската общност в България Гергана и композиторът Йорданчо Василковски-Оцко се извиниха, че заимстването не е направено с умисъл. Фолкпевицата заяви, че ако е знаела съдържанието на арабския текст, е нямало да направи точно такъв видеоклип. След скандала видеото към "Твоите думи" беше изтрито от интернет и спря да се върти по телевизия "Планета".

Реклама
Реклама
Реклама