Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11118410 www.bgdnes.bg

Мануела Малеева посреща бежанки във Варна

Легендарната тенисистка Мануела Малеева е сред най-дейните доброволци, които посрещат бежанците от Украйна в България. Малеева прекара две седмици във Варна, където уреди настаняването семейства с деца.

Преди това вратите на дома си за избягалите от ужаса на войната отвори нейната майка Юлия Берберян.

Реклама

"Първо се запознах със семейство украински бежанци - разкри Малеева. - Трима възрастни и две малки дечица. Майка ми ги настани в нейния дом. В очите им плуваха само уплаха, шок, неразбиране какво им се случва. С майка не знаехме как да ги успокоим. Никога не съм се сблъсквала с война от толкова близо. Какво да им кажа? Какво да им обещая?!"

След това Малеева се отправя към Варна, където се сблъсква с потока от бежанци, който с всеки изминат ден се увеличава. Тя реагира бързо и се среща с 82-годишните Събка и Георги, които имат малко семейно хотелче. То не работи зимата, но решават да го отворят за бедстващите хора.

"Изчистихме и подредихме първите 5 стаи (от общо 12) - споделя Мануела. - Поръчахме нафта за отоплението и след едно среднощно позвъняване настанихме първите майки с дечица. Разбира се, всички бяха в шок - те плачат, а аз с тях. На следващия ден ги разходихме, за да им покажем къде какво има, а междувременно техни приятели помолиха също за подслон. Два дни по-късно се наложи да потърсим доктор за една от жените, който откликна мигновено. Заведохме ги и на протест пред руското консулство. Рядко сте виждали толкова разгневени майки. Не ми се мисли какво ще му се случи на Путин, ако посмее да се изправи пред тях!"

Междувременно жените се захващат да изчистят и приготвят и другите стаи. Лъскат стълбището, подреждат и поливат всички саксии, прибрани за зимуване.

"Толкова мили, възпитани, учтиви и внимателни хора - не крие възхищението си от приютените Малеева. - Децата им също. Добротата лъха от тях. И така в момента в хотелчето са приютени 12 възрастни, 13 деца, 7 кучета и едно коте. Трябваше да си взема "довиждане" с тях. Пожелахме си след няколко седмици, като се върна, да не се видим! Да са се прибрали по домовете си и да им отида на гости във Виница и Одеса. Сърцето ми се скъса при тази раздяла, все едно оставях децата си."

От два дни голямата тенисистка е в Швейцария при децата си. Въпреки това продължава да помага логистично с каквото може за настаняването на колкото се може повече бежанци.

Реклама
Реклама
Реклама