Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11266423 www.bgdnes.bg

Борбата скара хора на Маджо и Гриша Ганчев

Грандиозният скандал между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин противопостави доверени хора на Гриша Ганчев и Младен Михалев-Маджо във федерацията по борба на два лагера.

Всичко тръгна от дългоочаквания спаринг между двете световни шампионки. Те трябваше да определят титулярната състезателка в категория до 62 кг за европейското първенство в Будапеща. До този момент резултатът в директните схватки между Дудова и Юсеин беше 1:1.

Реклама

Федерацията насрочи преборване на 18 март с точно определени правила. По време за задължителното претегляне се оказа, че Юсеин е с 1,7 кг над тегловия лимит, а след това не се яви на схватката. Въпреки това от федерацията избраха точно нея за участие на европейското.

Решението предизвика гнева на част от хората в Управителния съвет на организацията. Сред тях беше Стефан Николов, който финансира чрез русенския клуб "Юнак" Биляна Дудова. В серия от публикации и интервюта бизнесменът, който през последните 3 десетилетия беше съдружник с Младен Михалев в различни фирми, гневно се противопостави на неспазването на предварително заложените правила. Той обвини старши треньора на женския национален отбор Петър Касабов, че лобира за Тайбе Юсеин.

Президентът на федерацията по борба Христо Маринов, който е сочен от медиите за подставено лице на Гриша Ганчев, отговори на нападките с огромен пост във фейсбук. В публикацията той нарече Стефан Николов: "Господин големи топки". Дори загатна как се ползва името на Младен Михалев.

"Когато г-н Николов си навие на пръста, че нещо трябва да се случи, знае на кого да каже, за да не се противопоставим. Гласуването минава по следния начин: всички мълчат и се казва на протоколчика какво да запише като решение".

Николов отвърна с няколко поста, в които иронично признава, че има "малки топки", и загатна как Маринов ходи в една висока сграда, визирайки офиса на Гриша Ганчев.

Успоредно с онлайн караницата се оказа, че треньорът на националния отбор Петър Касабов е направил опит за още по-скандален трансфер. Неговото намерение било да премине от клуба по борба "Левски" в ЦСКА, спонсориран от Гриша Ганчев, а заедно с него да дойдат всички състезателки на "сините". Сред тях са Тайбе Юсеин и европейските шампионки Мими Христова и Миглена Селишка.

Реклама

"Петър Касабов ми се обади и каза: "Имам предложение от Гриша Ганчев да отида в ЦСКА - разказа олимпийският шампион и президент на клуб "Левски" Георги Мърков. - Да взема и момичетата. Искам да ме пуснете, но да не ми търсите отговорност". За мен това е голямо нахалство. Казах му, че е нагла работа, още повече Сашо Томов направи толкова за него и го създаде като треньор, за да стигне до това положение. Изведнъж го предава. И клуба, и него. Не вярвам Гриша Ганчев чак толкова да е приритал за Касабов. Такива треньори като него има много. Той е щастливото овчарче. Попаднал е на добър състав и подготвени хора."

Мърков предлага на Касабов среща, в която да участват и състезателките, но предупреждава, че при подобен трансфер треньорът и Юсеин ще бъдат девоенизирани.

"Исках да се съберем и да поговорим като нормални хора. Да видим какви претенции имат и как ще решим нещата - разказа Георги Мърков. - Няма как да си военизиран от "Левски" и да се състезаваш за ЦСКА. Неприемливо е за мен. Той не се обади повече и така приключи разговорът."

Гриша Ганчев отрече лично той да е канил Петър Касабов. Според бизнесмена треньорът се е свързал с хора от ЦСКА, защото положението в "Левски" не било много добро.

Спонсорът на "червените" ежегодно налива солидни суми във федерацията по борба. Сред спонсорите на организацията са неговите компании "Литекс", "Петрол" и джиповете "Грейт Уол". Три други компании - "Интернешънъл Асет Банк", "Асет Иншурънс" и "Бент Ойл", които също са спонсори на федерацията по борба, са управлявани от хора, които са близки на Младен Михалев.

Двамата бизнесмени винаги са демонстрирали добри отношения, но хората под тях излязоха извън рамките на добрия тон. След бурята в социалните мрежи между Стефан Николов и Христо Маринов се стигна до изтриване на част от съобщенията между тях.

Снощи Тайбе Юсеин излезе в спор за европейската титла с Луиса Немеш (Германия). На финал бе и Евелина Николова, която се изправи срещу украинката Алина Якобия. Миглена Селишка завоюва сребърен медал.

Управителният съвет стана за смях

Серията от решения на Управителния съвет станаха за смях заради неграмотно изготвен протокол и противоречие със собствените им критерии за преборването между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин. След несъстоялия се спаринг шефовете на борбата взеха в събота извънредно решение да има нова битка на тепиха между двете световни шампионки. Тя трябваше да се състои в неделя, само ден преди заминаването на тима. Дудова беше спряла да тренира и не се яви на преборването с довода, че не е тренирала след обявяване на състава за европейското първенство.

Наблюдатели отбелязаха няколко парадоксални грешки в протокола за финалното преборване. Той е изведен със стара дата. Освен това предварително на компютър е написано решението за нов спаринг, а отдолу на ръка са добавени подробностите.

Реклама
Реклама
Реклама