Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11804920 www.bgdnes.bg

Тлеещ конфликт с Гонзо спъва Херо за националния

Стар конфликт с Георги Иванов-Гонзо спъва Димитър Димитров за поста национален селекционер. Херо е един от кандидатите за поста, но враждата му с настощия технически директор на БФС намалява неговите шансове до минимум.

Гонзо пое временно отбора за два мача, в които България направи две ремита - срамното 1:1 с Гибралтар и опълченското 0:0 срещу Грузия. Легендата на "Левски" напуска поста, но ще има важна роля при избора на следващия селекционер в качеството си на отговорник за националните отбори.

Реклама

Враждата между Гонзо и Херо е от 2014 г. Тогава като спортен директор на "Левски" Иванов постига принципна договорка Димитров да поеме треньорския пост на "Герена". Постепенно между двамата се появяват сериозни различия основно за селекцията на "сините". Бургаският специалист не е доволен от качествата на настоящите футболисти на "Герена" и планира мащабна чистка в случай, че поеме отбора. Това не се харесва на Гонзо и двамата отправят взаимни нападки един към друг. Стига се дотам, че Иванов издава заповед треньорът да не бъде допускан до "Герена" и го нарича "страхливец" заради отказа му да поеме отбора.

"Всеки човек, има достойнство и трябва да има граници и морал, а според мен Георги прекрачи тези граници - отговори месеци по-късно Херо. - Точно страхливец да ме нарича? Аз съм го доказал през годините, още повече, че съм минал през ада на живота. Георги е човек, при когото има разминаване между думи и дела. С такива обидни квалификации, най-малкото заради възрастта и че съм му бил треньор, че сме имали общи успехи, не му отива. Видях и другото му лице. Никога не съм очаквал такива обиди и точно заради това ме заболя. Нямам желание да работя с човек, който в отношенията си с мен е некоректен."

Конфликтът не е забравен и от двамата. Това прави съвместната им работа в националния отбор трудно осъществима. БФС разглежда десетки кандидатури за национален селекционер, но към момента фаворитите са двама. Единият е доскорошният треньор на ЦСКА 1948 Николай Киров-Белия, който е известен с добрата си работа с млади футболисти. На клубно ниво Киров постигна успехи с "Арда" и "Ботев". Другият фаворит е наставникът на "Черно море" Илиан Илиев, който през миналата година бе определен за треньор щ1 в Първа лига. През годините Илиев на няколко пъти отказва покана от националния отбор.

След равенството с Грузия българският отбор загуби и теоретични шансове за първото място в групата в Лигата на нациите, които отваряха пътя към класиране за европейското първенство.

"Класирането не ме интересува - заяви Гонзо след мача. - Ние сме отпаднали още след загубата от Грузия в Разград. Интересува ме играта, показаха, че са мъже. Видях доста неща от този лагер. Много неща ще променим, които няма да бъдат по този начин. Имам разговори с президента Михайлов, за да вземем най-доброто решение за националния отбор."

Реклама
Реклама
Реклама