Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11839630 www.bgdnes.bg

"Златните момичета" поведоха в класирането на европейското в Тел Авив

Националният отбор на България по художествена гимнастика се представи страхотно и в третия състезателен ден от Европейското първенство в Тел Авив. Стилияна Николова и Боряна Калейн изиграха без груби грешки и съчетанията си с бухалки и ленти.

Калейн взе оценки от 34,000 на бухалки и 31,200 на лента, като в композицията си с лента българката имаше леко оплитане на уреда. Така Боряна по всяка вероятност ще се класира за многобоя с първа оценка, след като събра сбор от 103,600 точки.

Реклама

Николова, която дебютира на Европейско, изигра и четирите си съчетания без големи грешки. Тя бе оценена с 33,100 на бухалки и 32,950 на лента, което за момента е най-високата оценка на уреда. Със сбор 101,250 Стили заема трето място във временното класиране в квалификацията за многобоя. Италианката София Рафаели е втора със 103,550.

С добрите си изигравания Боряна и Стилияна дадоха голям аванс на България в отборната надпревара. Там страната ни е със сбор от 269,000, а италианките са със 255,950. Класирането в отборната надпревара ще стане окончателно ясно след изиграванията на ансамблите. Следват Германия с 247.850 точки, Азербайджан с 241.700 точки и Украйна с 239.750.

Днес многобоят започва отначало, като българките ще са в по-силната група гимнастички, които ще се борят за отличията.

След края на другите две групи в квалификациите ще стане ясно дали българките ще влязат във финалите на бухалки и лента.

Още в четвъртък българската гимнастичка Елвира Краснобаева донесе първа титла за страната ни.

Краснобаева триумфира с европейската титла на обръч при девойките след страхотна игра и оценка от 31,900.

Реклама

Текст под снимка:

30-01

Боряна Калейн изигра отлично съчетание в Тел Авив

30-02

Стилияна Николова не допусна грешки

Каре-1

Илияна Раева: Тази титла е само началото!

Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева използва социалните мрежи като трибуна, за да сподели няколко думи за европейската шампионка на обръч при девойките Елвира Краснобаева. Раева, разбира се, не пропусна и завършилата на четвърто място във финала на бухалки Дара Стоянова, която заедно с Краснобаева завоюва бронзов медал в отборната надпревара.

"Елвира има дълъг път и вярвам, че тази европейска титла е само началото - коментира Илияна Раева. - От днес трябва да се работи още по-мотивирано в търсене на растеж и непрекъснат напредък.

Поздравления към треньорите и към Елвира. Същите думи се отнасят и за Дара, и за нейната първа треньорка Величка Петкова от Диляна Пазарджик. Поздравления, че любовта и отговорността към таланта на тези деца е огромна и бяхте в помощ при тяхното адаптиране към националния отбор!

Поздравявам и родителите на двете ни деца, които също бяха в помощ на подготовката с адекватното си поведение!

Предстои ни дълъг и труден път, но вярвам, че той ще е пълен с вълшебни преживявания на спортния терен!", написа Раева.

Текст под снимка:

30-к-1

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева вярва в успеха на "Златните момичета"

Реклама
Реклама
Реклама