Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12279435 www.bgdnes.bg

Мижав шанс за "Левски"

Няма да има нов мач с "Хамрун", категорични са експерти по спортно право

Мижав. Такъв е шансът на "Левски" да получи желаното преиграване на мача реванш с "Хамрун" от турнира Лига на конференциите, загубен след продължения и дузпи на стадион "Георги Аспарухов".
"На "синя" България са дадени напразни надежди, защото УЕФА няма да отсъди в полза на българския клуб и да назначи нова среща." Това заяви пред "България Днес" експертът по спортно право Георги Градев.
Факт е, че преди втория гол на малтийците техен играч е бил в половината на "Левски" преди подновяването на играта от центъра. Това остана незабелязано от съдийската бригада с главен съдия Ищван Ковач от Румъния. Решението по казуса се очаква да бъде оповестено днес от Европейската футболна централа.
"Ситуацията попада в графата "решение на съдията", а тези решения не подлежат на обжалване - коментира Градев. - За да се назначи преиграване, трябва да има много по-тежко нарушение на футболните правила. По време на самия мач нито щабът на "Левски", нито някой от футболистите протестира пред реферите, ситуацията отмина незабелязано. В миналото също е имало нарушения на правилата, за които е искано преиграване на срещи от евротурнирите, при това отново с участие на български отбори. Но никога не се стигна да назначаване на нова среща."
На подобно мнение е и делегатът на мачове на УЕФА Игор Радойчич, който е секретар на съдийската комисия към Сръбския футболен съюз. Експертът разясни казуса пред местното издание Alo.rs. Причината в западната ни съседка да се интересуват от развоя на ситуацията е свързана с факта, че "Партизан" трябва да играе с "Хамрун Спартанс" или "Левски" в плейофите на Лигата на конференциите.
"Да, има нарушение на правило 8, което обяснява как трябва да се изпълнява център в началото на всяко полувреме или след гол. Аз не мисля, че ще има преиграване. Ситуацията се разглежда като съдийска грешка на цялата бригада", коментира Радойчич.


"Това е трябвало да бъде забелязано от главня рефер, неговите асистенти или четвъртия арбитър - казва сръбският специалист. - Разбирам мотивите на "Левски" да подаде жалба, но това няма да е достатъчно за назначаване на нов мач. Нарушението на правилото не е такова. Преиграване можеше да има, ако се зачете гол с директен удар при непряк свободен удар, без топката да се докосне до втори човек. Или например при наличие на 12 противникови играчи на терена."
Въпреки неособено оптимистичните прогнози "Левски" ще тръпне днес в очакване присъдата на УЕФА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама