Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13431801 www.bgdnes.bg

Легендата Добромир Жечев: Уредих апартамент за Гунди

Намерих му жилище на 10-тия етаж, помагах му да качваме мебелите

Легендарният бивш футболист Добромир Жечев е помогнал на своя съотборник Георги Аспарухов-Гунди да се сдобие с жилище в неговия блок. Двамата дълго след това са комшии във висок блок в столичния квартал Лозенец, където и до днес живее вдовицата на Гунди - Величка Маркова. За съседските взаимоотношения със считания за най-велик български играч на миналия век Бобата говори пред "България Днес".

"С Гунди бяхме добри приятели и извън терена и дори живеехме в един блок в Лозенец. Като стана обединението между "Левски" и "Спартак", той ме попита дали не може да се намери някакво жилище там, където съм аз. Проверихме и му намерихме един свободен апартамент на десетия етаж в моя блок. Той дойде, видя го и много го хареса. По линия на МВР станаха нещата, всички бяхме офицери тогава. Може да се каже, че в някаква степен и аз съм му помогнал за този дом. След това му съдействах за пренасяне на мебели и нанасяне в апартамента. Виждахме се често на по кафе, лафове. Не са ни избирали никога за домоуправители на блока", разказва Добромир Жечев.

Реклама

"Гунди беше велик и като играч, и като човек. На терена е ясно - давахме си кураж, подкрепяхме се. Извън него, като види малко дете - щипне го, погали го. Беше контактен дори и с непознати. Обичаха го всички, уважаваха го хората. Беше толерантен, вежлив. Нямаше в него някаква бруталност. Той беше феномен като футболист. Но неговото отношение към хората беше за подражание", казва с респект и до днес Бобата, който през ноември отпразнува своя 80-годишен юбилей. С болка си спомня за онзи 30 юни 1971 година, когато Гунди и Котков загиват в зловеща катастрофа в прохода "Витиня".

"Извикаха ни целия отбор на "Левски" и ни съобщиха това нещо. Невероятно тежко беше, никой не вярваше. Бяхме като онемели. Впоследствие трябаше да наследя от Гунди капитанската лента в "Левски". Беше ми много трудно", връща спомените участвалият на цели 4 световни първенства Жечев.

По време на футболните лагери защитникът и нападателят много обичат да играят шах един срещу друг. "Гунди беше много добър на шахматната дъска", твърди Бобата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама