Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13596869 www.bgdnes.bg

Янко Русев: Грешка е смяната на Иван Иванов

Това може да разбие отбора преди олимпиадата

Смяната на старши треньора на националния ни отбор по вдигане на тежести Иван Иванов е по-скоро грешка година преди олимпийските игри в Париж. Мнението си пред "България Днес" изказва олимпийският ни шампион от "Москва '80" Янко Русев.

Иванов, сам спечелил олимпийското злато в "Барселона '92", води отбора в продължение на цели дванадесет години, а през миналата на европейския шампион тимът ни завоюва отборната титла. Това е най-големият успех на щангите си от почти две десетилетия. Договорът на Иванов изтече в края на миналата година и не бе подновен. На негово място ще застане Пламен Аспарухов, но това разедини отбора и някои от състезателите заплашиха, че няма да тренират при нов наставник.

Реклама

"Щангистите ни трябва да се подготвят и да участват в състезания най-малкото защото предстоят олимпийски квалификации - смята Русев. - На тях не им е работа кой е треньор, а трябва да тренират. Но ги разбирам, защото с Иван работиха чудесно и постигнаха успехи. Надяват се той да ги изведе до медали и титли в Париж след година."

Именно олимпийската подготовка сега е по-важна от борбите между двата лагера, претендиращи да са федерацията ни по вдигане на тежести. Към момента управлява тази на Неделчо Колев, а служебният спортен министър Весела Лечева обяви, че финансиране за националния отбор и клубовете по този спорт ще има.

"Иван защитава федерацията на Ариф Маджид, който бе избран преди две години, с което започнаха борбите за родните щанги. Това Неделчо Колев няма да му прости и затова не го иска за треньор. Нещата стават лични и никой няма отстъпи, защото това са силни характери. Но Неделчо не е прав да сменя Иван, особено сега", отсича бившият ни голям шампион Янко Русев.

"Няма драма, че аз не съм бил определен да бъда треньор на отбора, но не е този начинът да се вземат решения, има си Управителен съвет, който трябва да ги вземе, не еднолично. Не съм в битка с никой, ние трябва да работим за българските щанги", коментира Иванов по-рано пред БНТ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама