Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/14108946 www.bgdnes.bg

Легендарният борец Георги Мърков: Спрях терорист с карабина в ръка

Извади пистолет и го насочи към мен, споделя олимпийският шампион

Легендарният Георги Мърков обезврежда терорист по време на европейското първенство по борба в шведския град Йоншьопинг през 1984 година. Тогава големият ни спортист е треньор на националния тим.

Сега олимпийският шампион от Мюнхен '72 разказа за случилото се пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес"

Реклама

"Когато се появи този терорист, публиката започна да бяга. Залягаха зад седалките. Той влезе от единия край и вървеше към центъра. Залата беше огромна, с три тепиха", спомня си Мърков.

По това време той ръководи срещата на Стоян Балов.

"Той се бореше с чех - връща лентата назад легендата. - Съдията изведнъж хвърли свирката и побягна. Тогава се обърнах, чувайки като ехо отвсякъде "терорист, терорист". Видях го. Стоеше някъде на 15-20 метра от мен. В едната ръка държеше карабина, а в другата чанта. Започна да се върти и да търси някого. Направих се, че не го забелязвам, и се обърнах обратно. Инстинктивно го направих. След това много хора са ме питали как съм решил да постъпя по този начин. Започнеш ли много да мислиш и търсиш решения, няма да го направиш."

Мърков действа в момента, в който терористът се изравнява с него край тепиха.

"Издебнах момента, когато се обърна на другата страна към съдиите с оръжието, и се хвърлих отзад - заяви славният борец. - От една страна го хванах, където държеше чантата. От другата сграбчих карабината и я изтеглих нагоре. Той я пусна и тя остана в мен. Обърна се към мястото, където го държах с ръка, направи кръг и се дръпна настрани. В този момент започнаха да ръкопляскат хората, все едно сме на театър."

Но с това драматичните събития не приключват.

"В това време той извади пистолет и го насочи срещу мен. Тогава вече се уплаших. По навик вдигнах пушката срещу него. Така стояхме и се дебнехме. В залата пак настана паника. Някой хвърли бутилка към него. Той се обърна в тази посока. Започна да се разконцентрира. Трикратният олимпийски шампион Александър Медвед тръгна зад гърба му. Терористът се обърна към него с пистолета. Разконцентрира се и тогава скочи един поляк, който беше наблизо. Удари го през ръката, пистолетът изхвърча. Натиснахме го наново и успяхме да го обезвредим", разкрива Мърков.

Българинът се превръща в герой. От световната борба и домакините получава огромно признание.

"Една съдийка американка си свали от ръката часовника и ми го подари. ОТ ФИЛА веднага ме наградиха. Шведите дойдоха и ми дадоха едно пликче със средства вътре, но ме накараха да ги върна. Казаха: "Ние, социалистите, пари не взимаме". В България получих уважението на хората от полицията. Направиха ме почетен служител на МВР за гражданска доблест и заслуга. Доста ордени и награди получих", завършва Мърков.

Четете още

Легендарният борец Георги Мърков: Взех $600 и "Волга" за титлата на олимпиадата

Легендарният борец Георги Мърков: Взех $600 и "Волга" за титлата на олимпиадата

Легендарният борец Георги Мърков: С Гунди имахме битка за сърцето на жена

Легендарният борец Георги Мърков: С Гунди имахме битка за сърцето на жена

Реклама
Реклама
Реклама