Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/14799109 www.bgdnes.bg

Бившият ММА боец Румен Димитров: Багата ще удари лошо Романов

Румен Димитров - Близнака завърши своята ММА кариера с 13 победи (6 с нокаут, 5 със събмишън) и 2 равни. Само пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" той споделя своето мнение за предстоящия мач на Благой Иванов с Александър Романов утре. Както и какво мисли за кариерата на Багата до момента.

- Румен, как сте и какво се случва с вас в момента?

- Чувствам се много добре. Тренирам всеки божи ден. Имам прекрасни деца, семейство, което много обичам. Грижа се за тях. Водя тренировки за малки и за големи.

Реклама

- С брат ви Росен сте били две пълнички момчета, когато ваши познати ви канят да пробвате в залата. Интересувахте ли се от бойни спортове преди това?

- Абсолютно не. Бяхме ученици, ходехме във физкултурния салон в Нови Искър и вдигахме тежести. Нещо супер аматьорско и любителско. Бяхме много дисциплинирани с брат ми. Затова така ни се стече пътят в живота. Важно е кой път ще избере човек - лесния или трудния. Ако е първият, оставаш никой. Тръгнеш ли по трудния, всеки ден ставаш и се бориш. Не ми се говори през какви трудности сме минавали и как сме тренирали. Трябва едно нещо да го искаш, за да го спечелиш.

- След два месеца тренировки отивате на първото си състезание. Какви бяха вашите очаквания?

- Нямахме никакви, но когато виждаш, че нещо се получава, искаш го и се трудиш ежедневно, няма как да не се случи. Лишенията, през които сме минавали, са огромни. На нашия треньор Ангел Върбанов съм му толкова благодарен за труда, който е полагал с нас. Той ни е развил качествата. Ние не сме талантливи, а трудолюбиви, упорити и постоянни.

- Кога усетихте, че вашият живот ще е свързан с бойните спортове?

- Когато започнахме да ставаме шампиони с брат ми. Първо по джудо и самбо. Напъвахме много. Всичко е от труда, който сме положили, и постоянството. Треньорът ни беше страшно дисциплиниран. Тормозеше ни много в интерес на истината. Бяхме 80-100 човека, останахме трима от това поколение. Тогава по-възрастните джудисти идват, показват ни хватки. Били сме всяка седмица на състезание в продължение на половин година. Ако не играем републиканско, сме на турнир тук или някъде в чужбина. Няма ли такова, в събота ходехме и правехме контролни срещи между клубовете.

Реклама

- През 1999 година сте били пред отказване от спорта. По каква причина?

- Имаше световна купа по джудо в Унгария. Брат ми стана шампион. Играеше на 73 кг. Имаше четири срещи, направи четири ипона. Направо ги уби, смаза ги всичките! Аз играх на по-горна категория от него и станах пети. Бях много разочарован. Чувствах се много зле. Исках и аз да стана първи, но не успях. Противниците бяха по-тежки, по-здрави. Тогава си виках: "За какво да го правя? Толкова лишения..." Искаш да станеш ти първи, а не се получава. Беше наистина преломен момент в кариерата ми. В крайна сметка човек си казва: "Стигнал си на пътя до средата, няма да се връщаш. По-добре да продължиш!". Не само да продължиш, а да тичаш нагоре по баира.

- Колко време ви трябваше да се отърсите от тази ситуация?

- Много е сложно, когато има и травми и тялото започне да не те слуша. Краят на моята спортна кариера дойде след контузия на Белмекен, когато се готвех за световно. Толкова много бях натрениран и здрав. В една нелепа ситуация скъсах връзките и нерва. Може би Господ ме е пазел от някаква по-лоша травма и го е направил за добро. Тогава ме искаха да ходя в Америка. Да подпиша там. Но аз си гледах не само ММА, а и бойното самбо. Готвех се за световно. Когато стана тази травма, не успях да се реализирам в ММА.

- След травмата имаше ли период, в който мислехте да се върнете?

- Даже тренирах и се бих с Рони Александър с тази травма на коляното. Просто видях, че за големия спорт човек трябва да е готов на 100%. Да се раздаваш ежедневно и всеотдайно. Когато тялото не те слуша, няма смисъл да се излагаш.

- Срещу Рони първоначално ви вдигнаха ръката, а след това победата ви беше отменена. Какво мислите за тази ситуация?

- Ако трябва да бъда честен, Рони е победител в тази среща. Гледам реално и обективно. Много повече удари ми нанесе. Няма как да ми дадат срещата, но го направиха. Не знам как. Не мога да оценявам съдийството в българския ММА. Както и да е, това е минало. Не трябваше да се бия аз с него, а брат ми. Изобщо не бях подготвен за този мач. Като не си се потрудил достатъчно, се видя какъв е резултатът. Това е урок, който е обеца на ухото за цял живот.

- Сега Рони Александър се завръща в България. Говори се, че ще се бие с Григор Саруханян. Какво мислите за тази среща в професионалния бокс?

- Надявам се и искам Гришата да бие, но ще му е доста тежко. Рони е изграден състезател. Този човек се бие сряда и петък. Той играе на ММА, на кикбокс, на бокс. Познавам се с Гришата и каквото мога ще му кажа, но не съм боксьор. Знам някакви силни страни на Рони и ще му ги предам. Ще бъде интересно. Това са истинските мачове. Григор с Велев, дето играха - такива мачове трябват на българската публика. По-добре да има по-рядко гали, но по-качествени срещи, отколкото да се прави някакъв пълнеж.

- Разкажете колко изненадани бяха руснаците от победата на Багата над Фьодор Емеляненко в Санкт Петербург 2008-а?

- Никой не го очакваше! Багата е железен. Той има такава невероятна психика, че на него не му пука срещу кого ще се бие. Предишния ден четири срещи игра на спортно самбо. Много тежко състезание за него беше. На другия ден не можеше да си вдигне ръцете, когато би Фьодор. Трудно е, но той беше много натрениран.

- Още в началото ли той показа характера, който му помогна много в кариерата?

- Той си е борбен. Не му пука. Има психиката, което е много важно. Не се шашка, не се стъписва от предизвикателствата. За да покажеш своите качества, това е много важно. Има много добри състезатели. Те като качества са много по-добри и от нас, и от Багата, но нямат това сърце и психика, които ние имаме. Затова ние ги мачкаме. Не могат да издържат на напрежението и не показват на 100% това, което могат.

- След дни на Багата му предстои мач срещу Александър Романов. Какви са очакванията ви?

- Победа за Багата! Мисля, че ще го удари горе в стойката. Багата е много труден за взимане, да го свалят. Той така ги успива в стойка. Благой е класа над Романов. Трябва само да задържи, да бъде по-стабилен, с по-нисък център на тежестта и да се движи правилно с краката. Ще го удари много лошо! Багата само да е една идея по-функционален - ето това искам от него! Качествата си ги има. Само да не се уморява и да бъде в кондиция, съм сигурен, че ще победи сега.

Четете още

ММА звездата Дакота Дичева: Наполовина съм българка

ММА звездата Дакота Дичева: Наполовина съм българка

Багата се завръща на 1 юли в UFC

Багата се завръща на 1 юли в UFC

Реклама
Реклама
Реклама