Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15492865 www.bgdnes.bg

КОЙ ДА ПОВЯРВА? Фалшиви съдии в България водели шампионат по кану-каяк

Обвинения за нередовни съдии по време на държавния индивидуален шампионат по кану-каяк нажежиха атмосферата в този спорт. През миналия уикенд на гребния канал в Пловдив се проведе първенството, за което от спортното министерство са били преведени на федерацията ни почти 16 000 лева.

Огняна Душева - бронзов медалист от игрите в Сеул през 1988 г., е изпратила сигнал до прокуратурата и до министъра на младежта и спорта Димитър Илиев по случая. "Федерацията по кану-каяк провежда всички състезания от държавния спортен календар без лицензирана съдийска комисия. Тази порочна практика е многогодишна и е в разрез с изискванията и правилата за провеждане на състезания.

Реклама

Реално всички резултати от републикански първенства, национални селекции за международни състезания вкл. световни и европейски първенства, олимпийски и европейски игри, са невалидни, тъй като са проведени от съдии и състезателни комитети без лицензи. Въз основа на тези невалидни резултати състезатели и отбори са били финансирани неправомерно", твърди Душева в документа.

Главният съдия Лазарина Петкова, която е спортен организатор в БФКК, е съдия по фехтовка, този на старта Иван Ишев е без лиценз, а жури са спортният директор Емил Младенов и президентът Николай Бухалов, които също нямат лиценз. Затова Душева настоява и прокуратурата да разследва документите, представяни пред ММС за неправомерно финансиране на федерацията и спортния й календар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама