Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15609897 www.bgdnes.bg

Треньорът на Конър Макгрегър - Джон Кавана: Георги Валентинов има златно сърце

*Обожавам българската храна

*Животът ми се промени

Кой е той

Треньорът на Конър Макгрегър - Джон Кавана, е сред най-успешните ММА специалисти. В момента той тренира близо 100 професионални бойци. Легендарният ирландец разказа пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" защо е мислел да спре с треньорската дейност и какво мисли за Георги Валентинов.

- Треньор Кавана, поздравления, още една победа, макар и трудна. Първият рунд не протече добре за Франс Мламбо. Какви промени направихте по време на мача?

Реклама

- Да, почти винаги е така с Франс. За неговата категория петел той удря много, много здраво. Когато имаш този дар, може да се изкушиш да го използваш прекалено често. Понякога се подвежда по задната си ръка. Просто се опитвам да го науча да използва водещата ръка. Справяме се добре, когато примамваме съперника с нея, връщаме назад и караме съперника да пропусне. След това наказваме. Просто напомних на Франс да прави това. Съперникът имаше добра игра от топпозиция на земята. Но не беше много опасен. По-скоро играеше за време, което също е умение. Но не бях притеснен, че ще получи тежък граунд енд паунд или опити за събмишън. Опитах се да го окуража, ако отново се озове под него, да вложи малко повече усилия, за да застане на колене и после да се изправи. Франс е много добър в това. Записахме хубава победа. Надявам се през септември да използва малко по-добре задната ръка. Той може да се бие и с двата гарда - прав и обратен.

- Кой е по-бърз, Франс или Конър? Зависи, предполагам, от тяхната форма?

- Искаш да ме уволнят ли? Конър е по-бърз.

- Между другото, имаше няколко българи, с които сте работили в миналото. Какво е мнението ви за Георги Валентинов. За нещастие, имаше лошо стечение на обстоятелствата при него.

- Голям фен съм на Георги. Той беше в моята зала. Идвал съм във вашата прекрасна страна. Тренирахме с него. Има златно сърце. Той е едно от най-хубавите човешки същества, които съм срещал. Той е яростен боец също така. Чух, че се е справял добре в телевизионно шоу. Нещо като "Сървайвър". Завърши ли? Как се справи? Гледах клипове с него. 

- Той печелеше всички физически битки.

- Да, предположих. Това момче е чудовище. Не съм учуден, че е печелил всички физически битки. Много ми е скъп. Когато дойдох в България, се погрижи много добре за мен. Надявам се отново да се завърна. Наистина ми хареса България. Има няколко бойци от България в моята зала. Много са корави. Повечето са борци. Лесно се работи с тях. Непрекъснато, всеки месец, идва нова вълна бойци от вашия регион. Румънци тренират при мен. Няколко от България и Унгария.

- Никола Атанасов каза, че винаги се опитвате да помогнете на всеки, който идва в залата. Отделяте внимание, въпреки че сте на път почти през цялата седмица. Броили ли сте колко дни в годината пътувате из света?

- Страх ме е да преброя. Уикенди като този дори не ги смятам. Дойдох в четвъртък сутринта и ще се прибера в неделя сутрин. Когато отидеш в Щатите, заминаваш във вторник сутринта и се връщаш късно в неделя или рано в понеделник сутринта. Това е цяла седмица. Има няколко дни, в които свикваш с часовата разлика. Трудно е за тялото. Правя го от почти 20 години.

Реклама

- Предполагам, е много тежко, запитвали ли сте се колко дълго можете да продължите по този начин?

- Животът ми се промени напоследък. Ожених се. Синът ми става на 3 след няколко седмици. Когато Конър изгряваше, ние всички не бяхме обвързани. Ходехме във Вегас преди битките. Изкарвахме 10 седмици. Животът беше само едно нещо - бой и тренировка. Сега животът ми е семейството. Имам ипотека. Имам син. Разбирам, че не му е приятно, когато ме няма прекалено дълго. Ядосва ми се. Веднъж се върнах и той беше кисел. Тепърва научава английски, но го попитах защо е кисел. А той каза: "Тъжен съм, защото те няма". Това ми разби сърцето. Едва не се отказах в този ден. Няма как, защото трябва да изкарвам пари. Трябва да продължа с пътуванията. Но си има граница, в която да правиш това на толкова високо ниво всяка седмица. Надявам се PFL Europe да успее, защото пътуването до Париж, Германия или Лондон е приятно и лесно. Постоянните пътувания до САЩ смазват. 

- Как ще сравните PFL като с останалите компании без UFC, които са на върха. Тези като Белатор, Октагон, KSW.

- Усещането е като в Белатор. Тоест като в семейство. Има една и съща група от хора, които виждаш. UFC е чудовището. Но е много корпоративно и бизнес насочено. И заминаваш. Не опознаваш хората. В Белатор, с които съм близък, познавам всички служители. От момчетата, които монтират покритията, до тези, които обвързват ръцете. Имам близки отношения. С PFL е същото усещане. Много са близки като екип. Понякога на шега казвам, че сме като пътуващ цирк. Отиваме в нов град всяка седмица.

- Какъв е вашият най-приятен спомен от времето ви в България? Вие бяхте с Георги тогава.

- Храната, обожавам я. Той ме заведе на място, където кметът на града дойде. Те се погрижиха и имаше толкова много гозби. Не спираха да носят гозби. Прекарахме 4 часа в хранене. Накрая едвам излязох от там. Трябва да кажа, че храната беше номер едно.

- Бихте ли дали съвет на младите български бойци, които изгряват. Какво трябва да следват?

- Същото, което казвам на младите ирландски или френски бойци. Просто да се фокусират върху тренировките. Тренирайте днес. Не мислете къде ще сте след шест месеца. Мислете за днес. Тренирайте и бъдете най-добрите, които можете да бъдете. Тренирайте здраво. Учете се. Слушайте вашите треньори. Ставайте по-добри технически. Не измъчвайте прекалено много тялото. Станете по-добри технически. Бъдещето само ще се погрижи за себе си. Продължавайте да печелите. Продължавайте да тренирате разумно. Възможностите ще дойдат. Има страхотни възможности за бойците, които са разумни. Пазете се от контузии, бъдете близо до вашата категория. Не надебелявайте и ще сте готови.

Четете още

Конър Макгрегър спретва оргия

Конър Макгрегър спретва оргия

Валентинов яде като невидял след "Сървайвър"

Валентинов яде като невидял след "Сървайвър"

Реклама
Реклама
Реклама