Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16457885 www.bgdnes.bg

Сръбско и Моцарт надъхват шахматната царица Бела Кръстева

Чаровната шахматистка е фенка на футболния "Ливърпул"

Гросмайсторката обича да си почива в Испания, гаджетата са на заден план

Гросмайсторката Белосава Кръстева е първата от петте царици на шаха, за които "България Днес" ще ви разкрие интересни подробности извън черно-бялата дъска. В пет поредни броя ще представим петте чаровни дами в една по-различна светлина.

Сръбски турбофолк надъхва европейската шампионка по шах Белослава Кръстева! Гросмайсторката има късметлийски песни, които задължително слуша преди всяка партия. Една от тях е "Израел и Палестина" на сръбската турбофолк певица Теа Таирович. Но 19-годишната шахматистка не се ограничава само с балканските ритми. Бела харесва още класическата музика и трудно може да обърка Моцарт с Бетовен. Като по-малка дори свири на пиано, но по-голямата част от времето й е посветено на шаха. За влечението й към музиката има логично обяснение - нейната майка Петя Кръстева е успешен композитор и преподавател, а по-малката й сестра Богомила свири на цигулка и вече печели конкурси.

Реклама

Европейската шампионка е заклета фенка на футбола и подкрепя английския "Ливърпул". Чаровната гросмайсторка обича да се разтоварва с мачове, харесва да гледа още ски и волейбол.

Бела се е насочила към спокоен спорт, но си пада по адреналина. Преди да се занимава с шах професионално, е тренирала ски и художествена гимнастика. До ден днешен спускането по белите писти си остава едно от хобитата на Белослава, с които разпуска.

Други любими занимания на шахматистката са четенето на книги, излизания с приятели и фитнес тренировките, с които поддържа форма.

Белослава е студентка в университета на Мисури в САЩ. Преди това завършва Софийската математическа гимназия, въпреки че постоянно пътува за турнири. В момента учи финанси и геополитика, но има влечение и към архитектурата. Кръстева започва да играе още от 6-годишна и вече е обиколила десетки държави по света. Любимата дестинация за почивки на Бела е Испания. В социалните мрежи тя показва снимки от плаж "Кастелдефелс" в Барселона и националния парк в Калп.

Чаровната шахматистка засега запазва в тайна дали има половинка до себе си, или търси любовта, но в момента шахът й е основен приоритет.

Четете още

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

Реклама
Реклама
Реклама