Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16664757 www.bgdnes.bg

В щангите са лошите момчета! В затвора ли е пак Боевски?

*Шампиони по вдигане на тежести стават бандити

*Иван Иванов с подкуп, Боевски с дрога, Генчев с изнасилване, Насар в гонка с полицията

Шампиони по вдигане на тежести най-често се забъркват в неприятности през годините и попадат под ударите на закона. Олимпийският златен медалист от Барселона 1992 година Иван Иванов последен усети силата на Темида. Той бе арестуван заедно със сина си, тъй като двамата поискали подкуп, свързан с предстоящото европейско първенство в София догодина. Сумата от малко над 62 000 лева била дадена от председателя на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид на Иванов-син, който беше задържан с белязаните пари. Софийският градски съд пусна от ареста националния селекционер на щангистите срещу парична гаранция от 5000 лева, но синът му остава зад решетките засега.

Реклама

Като сюжет от криминален екшън се развива случаят с олимпийския шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000 Гълъбин Боевски. Той бе арестуван на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин през октомври 2011 година. Наркотиците са открити в тайници в два спортни сака на непълнолетната му тогава дъщеря Сара, която той е придружавал в международен тенис турнир. Боевски бе осъден на 9 години и 4 месеца в бразилски затвор. През 2013 г. ненадейно той се прибра в България, но така и подробности за предсрочното му освобождаване не бяха оповестени. След това Боевски емигрира в Лисабон, Португалия. Тази година се появиха публикации, че щангистът отново е спипан с кокаин и вече дори излежава присъда в португалски затвор, но тези информации до момента не са потвърдени.

Неговият колега Ангел Генчев също търка нара по няколко присъди. През 1988-а в Сеул щангистът става безапелационен олимпийски шампион. 24 часа по-късно титлата му е отнета заради допинг. Това преобръща не само кариерата, но и живота му. Изнасилване, измами, хулиганство са само част от обвиненията в досието му за общо 11 години зад решетките.

Действащият световен шампион по вдигане на тежести Карлос Насар в началото на тази година беше осъден на 7 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 450 лв. Решението бе на Районния съд в Поморие след сключване на споразумение с прокуратурата. Чупещият рекорд след рекорд в щангите Карлос тогава участва в гонка с полицията. Връща се от парти в Слънчев бряг и кара бясно колата, въпреки че по това време няма шофьорска книжка.

"Бях на амфетамини и метамфетамини. Не съм пил, но карах агресивно. Колата ми е мощна и бие на очи. Тогава бързах и минах точно пред полицаите. Обкръжиха ме, а тази патрулка зад мен караше със 150-160 км/ч, аз съм бил с повече", признава впоследствие Насар. 

Тартори на организирана престъпност

Реклама

Други спортни звезди у нас също са имали сериозни проблеми с властите. Петър Стоянов-Сумиста от групата "Килърите" излежава доживотна присъда без право на замяна в Софийски централен затвор. Той ръководил бандата за мокри поръчки, затрила адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев през 2009 г. Стоянов е световен вицешампион и шесткратен европейски шампион по сумо за аматьори.

В началото на 90-те Николай Антонов-Таланта става световен шампион на 200 метра и е най-бързият бял мъж на планетата. След спортната кариера съдбата му е белязана от наркотици, побоища, опит за самоубийство, хазарт, грабежи, престой в затвора. В началото на 2011-а Tаланта попада в криминалните хроники за въоръжен грабеж на микробус с цигари и пари. Влиза в психиатрия.

Братята Васил и Георги Илиеви са състезатели по борба, но по-известни и като тартори в организираната престъпност у нас през 90-те години. Васко прекарва 2 месеца в чешки затвор по обвинение в грабеж. Жоро е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване на германка, но е освободен предсрочно. 

Зад решетките е попадал соченият за Кръстника на българската мафия Иво Карамански, който е и шампион по кану-каяк. В панделата с различни обвинения лежат боксьорите Александър Пацов и Константин Семерджиев, познат като Коко Тайсъна.

Само с условна присъда от 2,5 години се размина фигуристът Максим Стависки, въпреки че пиян зад волана уби човек, а младо момиче все още е в будна кома години след инцидента. Футболният съдия Момчил Врайков пък бе спипан да точи банкови карти в чужбина.

Батето спипан със скрита камера

Един от най-големите скандали, свързани с подкупи в спорта, е този с Иван Славков-Батето. Като млад той е национален състезател по водна топка. През 1968 година сключва брак с Людмила Живкова - дъщерята на бившия Първи на тоталитарния комунистически режим Тодор Живков. Докато е член на Международния олимпийски комитет, скрита камера на телевизия Би Би Си го заснема през 2004 г. в софийски хотел. Той преговаря с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон Венчърс", за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Така Батето е изхвърлен от МОК, а впоследствие и от БОК. Губи и поста на президент на БФС, като го наследява Боби Михайлов.

През 2009 година Софийският районен съд оправда футболния съдия Иван Леков. Бившият заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС и обвинен в измама и присвояване на пари. Операцията "чисти ръце" във футболното съдийство завърши със загуба на прокуратурата.

Четете още

Щангист №1 Карлос Насар призна:
Бях на амфетамини, полицията ме гони със 150 км/ч

Щангист №1 Карлос Насар призна: Бях на амфетамини, полицията ме гони със 150 км/ч

Звезди зад решетките

Звезди зад решетките

Реклама
Реклама
Реклама