Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1770478 www.bgdnes.bg

Георги Василев - Гочето: Змиите ми изядоха главата

Най-успелият български клубен треньор Георги Василев-Гочето разкри, че неговата знаменита фраза "Змии съскат в Борисовата градина" му е изяла главата в ЦСКА.

"В момента нямам пряк допир с футболната обстановка в България и в ЦСКА, но чета интервюта с хора, които живеят и работят в този клуб. Техният израз не съвпада точно с моя, но искат да кажат същото - обясни Гочето, който е печелил шампионската титла в България с три различни клуба. - Георги Илиев-Майкъла обясни в интервю, че ЦСКА се проваля отвътре. Потвърждение на това, което казах по екзотичен начин преди години.

Тази истина ми изяде главата в ЦСКА само два-три месеца, след като я казах. Заболя ги доста хора там. Когато пристигнах в ЦСКА, бяха отишли в миманса. Намираха се на девето място. Никой не ги броеше. На следващата година със замах и с мощ станахме шампиони и носители на купата. Когато си на върха, знаете поговорката за казаните и дяволите. В самия котел има достатъчно злобни и завистливи хора, които те дърпат. Няма нужда дяволът да те натиска отгоре. Изживях това в ЦСКА."

Георги Василев оказа подкрепа и на изгонения по позорен начин Стойчо Младенов.
"Познавам доста добре Стойчо. Съпричастен съм с привличането му в ЦСКА. Беше ми помощник две години и половина - припомни 66-годишният специалист. - Израстна доста като треньор. Има самочувствие, опит и познания във футбола. Виждате, че това не е решаващо. Тук други интереси се мешат. Изкарват се кирливи ризи и от негова страна, и от страната на ръководството. Във великите футболни клубове в Европа никога няма да видите подобно нещо като тези типични аматьорски и ориенталски похвати за отношенията към треньорите."

Гочето, който е възпитаник на кьолнската треньорска школа, признава, че при първия си престой в "Левски" се е работело много по-спокойно, отколкото в момента.
"Тогава нещата се определяха от трима човека - президента, спортния директор и аз като треньор - разказа Георги Василев за работата си в "Левски" през 90-те години. - Не се допускаше друга намеса. Всичко беше семпло изградено. Следващия престой беше съвсем различно. Влязох в отбора през октомври, а "Левски" току беше загубил от бъдещия шампион "Локомотив" (Пд). Бях на седем-осем точки от лидера и на пето-шесто място в класирането. Сключих договор до края на сезона. Искаха от мен да ставам шампион, да правя пробив в турнира за Купата на УЕФА, да стигаме едва ли не до четвъртфинал или полуфинал. В същото време трябваше да налагам дузина юноши от школата в първия състав. Това са не две, а три дини под една мишница. Създаваше се влияние отвън кой да играе. Срещу "Ливърпул" ме изкараха едва ли не страхливец, но никой не се замисли, че следващата година те станаха европейски клубен шампион. Получих доста удари под пояса."
Гочето призна, че проблемът с черното тото в България е бил актуален още през 90-те години на миналия век.
"Живял съм дълги години в тая атмосфера - обясни Георги Василев. - При всички случаи е имало и е миришело на черно тото. Щом хората го доказват, значи е така. По-важното е оттук нататък да се изчисти това петно. Вижте какво става в Европа и Азия, откъдето идват най-големите злини. Разкриват мафиотски фирми. Футболът определено е застрашен. Особено в България. Не стига че нямаме посещаемост и стадиони, а с черното тото се създава още по-голямо недоверие към изявите на нашите отбори. Всичките пускаме колонки, но генерално никой не разчита да печели парите си от тото. Чисто морално е под всякаква критика да се продават мачове."
От септември насам Гочето живее в Кипър, където има къща.
"Когато нямам ангажименти зимата, обикновено съм на острова - призна Василев. - Днеска не беше от най-приятните дни. 16-17 градуса. Валя дъжд. Последното предложение към мен беше да поема националния отбор на Литва. Там бяхме в конкуренция с един унгарски треньор. Избраха него. Докато имам сили и възможност, съм готов на предизвикателства. Притежавам доста опит, но, изглежда, това за България не е толкова важно."

 

"Лудогорец" да внимава

Георги Василев предупреди шампиона на България "Лудогорец" да внимава, защото дори и малки сътресения могат да имат огромен ефект върху бъдещето на клуба.
"Те форсираха много неща и постигнаха доста - анализира Гочето феномена от Разград. - Няколко дни им гледах мачовете в Испания. Първия двубой получиха голям шамар, а след това загубиха от два тима, които не са толкова претенциозни според вижданията и амбициите на "Лудогорец". От друга страна, сме свикнали да не поставяме голям акцент на контролните срещи. Дано това да не е мотивът, който може да се определи като повратен момент. Всичко ще зависи от търпението и отношението на най-главния човек - президента Домусчиев. Ако ги изживее емоционално, това няма да е добрият вариант. При крачка назад в първенството нищо добро не чака "Лудогорец"."

Срам го е от "Етър"

Георги Василев се срамува да говори за сегашното състояние на "Етър". Тимът е в сериозна дупка след идването на новите собственици.
"Чудно ми е как град с такава култура и история може да допусне подобно нещо - разсъждава Гочето. - Обичам Търново открай време. Не съм роден там, но като човек съм създаден, там минах университета, играх, а после бях и треньор."
Гочето е свързан емоционално с "Етър", където прави първия голям удар във футбола като треньор. Той печели титлата с "виолетовите" през 1991 г.
"Работих в продължение на шест години с отбора на "Етър" - припомня наставникът. - От 1986-а до 1992-а. Всяка стъпка през годините беше фурор за града. Успях да наложа футболисти като Краси Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев. Взехме два пъти бронзовите медали. На третата година спечелихме шампионската титла. Когато станахме шампиони, разпродадоха футболистите. Това беше пътят на развитие на момчетата, защото отидоха в сериозни клубове и спечелиха доста пари. Без тях нашият тим остана пети. С голямо разочарование тогава напуснах града. Местният вестник "Борба" написа: "Етър" - крах за футбола в Търново".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама