Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1770669 www.bgdnes.bg

Йордан Лечков пред "България Днес": Нямаме шанс за Евро 2020!

България няма никакви шансове да бъде избрана за домакин на Европейското първенство по футбол през 2020 година. Това заяви първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков пред "България Днес". Известно е, че страната ни има мераци да приеме мачове от турнира на Стария континент след 7 години. Официалната ни кандидатура ще бъде заявена на заседанието на УЕФА, което ще се проведе в София през март.
"Дори аз, който винаги съм бил отявлен оптимист, не виждам как толкова бързо бихме могли да реагираме за домакинство от такъв ранг. Разбира се, добре е да се започне отнякъде. И "Левски" стартираха своя проект за стадион, макар и на парче. Тук не става въпрос само за стадион. Съоръжението не е толкова важно, колкото цялостната инфраструктура - близост до летище, паркоместа на няколко етажа, бази, хотели. Дай Боже, да стане, но силно се съмнявам. Ние 4-5 години се мъчим да си направим базата на националния отбор в Бояна. Има определени пари за това и пак изникват проблеми", отсече Лечков. От 2 години насам Данчо заема отговорен пост и в европейската централа. Той е член на Комисията за развитие и техническа подкрепа към УЕФА. Лечков даде и своето мнение за това на какво се дължи ренесансът в представянето на националния ни отбор, който има реални шансове за класиране на световното в Бразилия догодина.
"Ние от БФС винаги сме давали пълна свобода на всички селекционери. За мен обаче Любо Пенев е основният виновник за положителните резултати. Ако върнете лентата назад, ще видите, че още преди 5-6 години твърдях упорито как той трябва да поеме отбора. Сериозността му и дисциплината, на която толкова държи, дават плодове. Напълно нормално е българите да си възвърнем позиции във футбола, ние винаги сме разполагали с добри играчи. Естествено, аз като запалянко, а и като ръководител искам отборът да се класира на голямо първенство. Да го видя как мачка всичко по пътя си, както го правехме ние едно време", спомни си екзекуторът на Германия от 1994 година. Лечков призна, че е доволен от дебюта на национала Станислав Манолев във "Фулъм".
"Радвам се и на него, и на останалите нашенци, които пробиват в големия футбол. Аз съм първият българин, който заигра в Бундеслигата, и благодарение на мен оттам преминаха още около 30 български играчи. Преди 20 години Бончо Генчев беше първият, който отиде във Висшата лига на Англия. Дано още 120 години виждаме наши футболисти на Острова. За жалост в момента нямаме силно и интригуващо вътрешно първенство и българските играчи не се котират и не се търсят", каза още Данчо Лечков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама