Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/17843406 www.bgdnes.bg

Почина легендарната гимнастичка и треньорка Юлия Трашлиева

Легендарната гимнастичка и треньорка Юлия Трашлиева почина на 88-годишна възраст вчера. 

Тя е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика. Още на I-вия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч).

Има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак", впоследствие „Левски - Спартак". Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия.

Реклама

Случаят е известен като „Скандалът в КБ Хален" поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „Майстор на спорта", „Заслужил майстор на спорта", „Заслужил треньор", „Заслужил деятел на физическата култура".

"Изказваме най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на г-жа Трашлиева! Поклон пред светлата ѝ памет!", написаха от българската федерация по художествена гимнастика. 

Четете още

България си тръгва с 11 медала от европейската купа в Баку

България си тръгва с 11 медала от европейската купа в Баку

35 години по-късно: България взе медал от Европейско по спортна гимнастика

35 години по-късно: България взе медал от Европейско по спортна гимнастика

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама