Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1808276 www.bgdnes.bg

Шефката на биатлона Катя Дафовска: Слаби бяхме в Банско

Легендарната българска биатлонистка и настоящ шеф на федерацията Екатерина Дафовска оцени като незадоволително представянето на националите на европейското първенство в Банско. България взе само един медал от шампионата след бронза на Красимир Анев в индивидуалната дисциплина на 20 км.
"Резултатите бяха под очакванията - обясни олимпийската шампионка от Нагано '98. - Искахме да направим повече класирания в Топ 6, което щеше да ни помогне за финансиране пред Министерството на спорта. Останахме само с бронза на Краси и няколко седми места. Организационно получихме отлична оценка от Международната федерация. Най-големият проблем беше лошото време. Заради него не успяхме да проведем мъжката щафета. Има изисквания от телевизиите на всяка цена да се състоят спринтът и преследването."
Заради слабото представяне на жените България ще има само една квота при дамите за олимпийските игри в Сочи '14.
"Инерцията при момичетата се загуби - коментира Дафовска слабите резултати при жените. - Сега няма от кого да се учат и кой да ги дърпа нагоре. Вече трудно се класират за преследването по световните купи."
Шефката на федерацията начерта и целите за олимпиадата в Сочи догодина. Там ще разчитаме основно на Красимир Анев и Владимир Илиев.
"Иска ни се място в Топ 8, това е заложено и от министерството - каза Дафовска. - Ако успеем, ще бъде голям успех."
Олимпийската шампионка призова сегашните национали да не критикуват липсата на материална база.
"Когато се състезавах, също не бяхме на нивото на Русия, Германия или Норвегия по отношение на екипировката - припомни Дафовска. - Те разполагат с много по-добри бюджети. Няма как да ги стигнем в това отношение."

Недоволство към ЗОП

Екатерина Дафовска стана поредният спортен шеф, който се обяви срещу Закона за обществените поръчки. Във федерацията по биатлон в момента тече проверка от финансовото министерство. След подобни ревизии бяха установени огромни нарушения в борбата, леката атлетика, волейбола, тениса и шахмата.
"Обществените поръчки не са приложими за професионалния спорт - обясни Дафовска. - Много е трудно да се правят конкурси за екипировка, защото при нас всеки състезател сам избира ските, пушките и патроните."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама