Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1810539 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Славия" Велислав Вуцов: Президентите купуват съдии

Велислав Вуцов е един от най-култовите треньори в България. Той е юноша на "Левски", а в кариерата си като футболист играе още за "Славия" и "Депортиво" (Алавес). Вуцов е завършил спортна журналистика. Дебютът като треньор прави в "Спартак" (Вн). Водил е още "Левски", "Марек", "Черно море". След кратка пауза отново се завърна като старши треньор в "А" група начело на "Славия".

- Г-н Вуцов, какво още може да развиете в "Славия" след края на подготовката?

Реклама

- Всеки отбор има накъде да се подобрява. Дори и "Реал" (М), който победи категорично "Барселона", прави грешки. Футболът е интересна игра, защото е непредвидима. Различните треньори имат коренно различни виждания за тренировъчния процес. Ще видим какво сме свършили, като започнат официалните мачове.

- Вашият колега Димитър Димитров-Херо заяви, че съдиите трябва да се определят чрез жребий. Споделяте ли мнението му?

- Системата с определянето на реферите е много сложна. В България има по-голям проблем. На доста мачове предварително се знае какво ще се случи. Лично знам за случаи, в които е говорено с трима човека. Дори да има жребий, това е без значение. Колкото и ние, треньорите, да говорим за това, подкупването на съдии се прави от президентите на клубовете и от хората с пари. Тези, които имат властта, трябва да си кажат дай да не го правим, за да можем да повярваме, че нещата ще се нормализират. Предварително се знае преди някои мачове, че ще има натиск и съдиите не издържат на това. Много рядко може да се случи реферът да помогне на по-слабия отбор. Някои наши съдии, само и само да ги забележат, започват да правят глупости. Това е лошо за българския футбол.

- Защо се разрази толкова голям скандал около картотеката на Мирослав Антонов?

- Цялата ситуация беше ненормална. Видях документ, който удостоверяваше прекратяването на договора на играча с "Лудогорец". БФС създаде излишно напрежение. Винаги съм подкрепял Борислав Михайлов, но съветниците, които той има, са пълни некадърници и безхаберници. Този случай е пример, че законите се спазват само в полза на по-силните отбори. Това влияе и върху психиката на играча, но той е мъжко момче и ще преодолее ситуацията.

- През зимната подготовка на отборите от "А" група имаше много съмнителни мачове - срещи с големи резултати, скандални дузпи. Можем ли да говорим за черно тото?

Реклама

- Мога да гарантирам, че "Славия" не е участвала и няма да участва в такива неща. Още докато уговаряхме приятелските срещи, казах, че ако видя някакви опити за черно тото, ще спра контролата. Мачът срещу "Терек" беше скандален. Явно някой беше играл да има голове в тази среща. Седях на скамейката и си търках очите от недоумение как един съдия може да свири по този начин. Ако такава дузпа се даде в официален мач, скандалът ще бъде умопомрачителен. Мачът се превърна в махленски заради тези глупости. Показно ръководене на мач видяхме на срещата с "Васлуй". Ако в Англия има съмнения за 10 уговорени мача, тук са също толкова, но на кръг.

- Каква беше ситуацията в контролата с "Пирин" (ГД)?

- Не ми се иска да се връщам към това. Останах с голяма горчилка от техния треньор, който извади отбора в 70-ата минута. Аз съм на мнение, че трябва да понесат наказание за това. Беше грозна демонстрация, защото те ни потърсиха контрола в много лошо време. Нямаше реален повод за реакцията от тяхна страна при 3:0 за нас. Техният треньор показа, че не уважава мен, "Славия" и собствените си футболисти, които дойдоха от толкова далеч за тази контрола. Никога не съм казвал, че мачът е уреден, но трябва да има наказание като за официален мач.

- Кой ще бъде основният приоритет за клуба пред пролетния дял?

- В Купата на България имаме реален шанс да спечелим нещо. Да зарадваме феновете и президента за 100-годишния юбилей с трофей и да играем в Европа. Това няма да ни пречи на представянето в първенството, но реалният шанс за нещо значимо е купата.

- Кой според вас е основният фаворит за титлата?

- Вече е ясно, че битката ще е между "Левски" и "Лудогорец". Те са най-класните отбори в момента. Ако "сините" спечелят първите четири мача, ще се превърнат в основен фаворит. Като финанси, организация и публика "Ботев" (Пд) се доближава до тях, но не знам защо нещата не се получават там. ЦСКА в момента има големи вътрешни организационни проблеми, които пречат на клуба да се бори за титлата.

- Одобрявате ли събарянето на стадион "Георги Аспарухов"?

- При всички положения е добре. Дай Боже повече пари за всички клубове, защото това е ключово в съвременния футбол. Дано новото правителство не отстъпва на това, което правеше старото за спорта. "Герена" беше добър стадион, на едно прилично ниво за България. Всичко това можеше да бъде направено на друго място. Например ръководството да се пребори за стадион "Раковски" и да се направи на ново. Щеше да бъде в центъра на София и да може да се ползва и от националния отбор. Дано скоро и ЦСКА направят ново съоръжение, защото това е добре за родния футбол.

- Баща ви Иван Вуцов е в ръководството на "Левски". Консултирате ли се с него, когато сте в труден момент?

- Взимам футболни съвети от него по всяко време. Много го обичам и уважавам и е нормално да търся неговата помощ. Понякога не ги приемам и правя това, което аз мисля, че е правилно.

- Какви други спортове харесвате освен футбола?

- Много обичам баскетбола, също така съм фен на Формула 1. Вкъщи, ако мога да имам само спортни канали на телевизора, щях да съм много щастлив. Играех баскетбол като малък. С треньора на "Левски" Константин Папазов сме като братя и мога да кажа, че аз съм фенът, който ходи на най-много мачове и тренировки в България. Правя го с удоволствие, защото ми харесва. Задължително ще отида и на Мача на звездите. Обичам риболова, но до края на сезона едва ли ще успея да отида за риба.

- Остава ли ви време, което да прекарвате с децата си?

- Две от трите са постоянно с мен. Много обичат футбола. Малкият идва на стадиона, тренира. Беше с мен в Турция и на мачовете. Големият тази година ще бъде абитуриент. Трябва да се съсредоточи върху ученето, да кандидатства и да започне нов етап от живота си. Старая се да имам ежедневен контакт и контрол над тях.

- Намерихте ли време за нова любов?

- В момента голямата ми любов е "Славия". Изцяло съм се съсредоточил върху това.

Реклама
Реклама
Реклама