Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2015981 www.bgdnes.bg

Ангел Станков: В "Левски" се отива на война

Георги ТОДОРОВ

Ангел Станков-Геле е нападател на ДЛевскиУ в периода 1977-1981 г. За отбора записва 82 шампионатни мача и 17 гола, 12 мача за националната купа и 6 гола, 41 международни срещи и 5 гола. Шампион и носител на Купата на страната за 1979 г.
Бил е треньор в школата, а начело на отбора през пролетта на 1999 година записва 14 победи и едно равенство, което се оказва недостатъчно за спечелването на титлата.
След няколко години в чужбина днес Станков е ухажван от няколко български отбора, както и от такива в чужбина.

- Г-н Станков, защо "Левски" изгуби титлата?
- Последния мач срещу "Славия" не можах да го гледам съвсем отначало и не бих коментирал спортно-техническата му страна. Но го нямаше Пелето, който е лидер, биткаджия, момче с характер, и това липсваше. Защо треньорът смени Де Карвальо, а след минути вкара и Христо Йовов? Това бе глупост! Накъсваш играта точно когато тя ти върви, и това разсейва футболистите. Да, Йовов излиза на терена за последно, ама го пусни в 89-ата минута, публиката пак ще го аплодира, а и така печелиш време.
- Какво липсваше на отбора през цялата пролет?
- Подготовка от зимната пауза. Като цяло българските отбори не се подготвят правилно и това се вижда много ясно, първо, в квалификациите в европейските турнири и второ - накрая на сезона, когато едва ходят. 15-16 мача ги съсипват.
Статистиката е точна наука и когато видиш как отборът се движи от мач на мач нагоре-надолу, ти става ясно, че не са подготвени физически. Ако тимът бе в добра кондиция, можеше да компенсира някои грешки на терена, като стига бързо до топката.
Спадовете срещу "Монтана" и "Пирин", където на практика се изгуби титлата, дойдоха именно от тази слаба подготовка.
Накрая се вдигнаха за последните мачове, ама това беше на юруш. Така не става.
- А в тактиката, в стила на игра на отбора имаше ли сериозни грешки?
- Какъв стил? Какво да говорим за тактика, стил, начин на водене на мачовете!
Първо, няма гръбнак, около който да се построи отборът. Нямаше сериозен халф, който организира нещата на терена, топката не минаваше през центъра на терена. Такъв бе Цветанов от "Ботев" (Пд), когото изпуснахме. Творец на терена, топката минава през него и не я губи.
Отпред таранът, който трябваше да е Рамос, е бавен, вкара два гола през пролетта. По крилата няма кой да центрира. В каква схема да подредиш такъв отбор и да налагаш своята игра. Просто нямахме свой облик и свой маниер на игра. Правеха се някакви стъкмистики.
- Иван Вуцов призова повечето от тези играчи да бъдат освободени, да се търсят юноши, правилно ли би било?
- Това е единственият правилен избор в сегашната ситуация. Тия, дето играха досега, са тромави, бавно подават, мотаят се. Трябва ни нов централен нападател, да е мощен, да мачка, да е подготвен. Още няколко възлови играчи също.
В "Левски" трябва да си подготвен, да имаш сърце и дух. Когато излизаш на терена, да отиваш на война и да воюваш до края. Такива може да са юношите на клуба. Но налагането на такива е култура на клуба, култура на футбола.
Пример - "Арсенал". Там вече толкова години Арсен Венгер произвежда футболисти и за миналата година клубът е на печалба от 100 милиона евро. Скоро ще постигне и нещо голямо.
Антипример - "Челси". На "Стамфорд Бридж" смениха за няколко години куп треньори и дадоха милиарди за футболисти, а спечелиха малко случайно Шампионската лига миналата година. Но Роман Абрамович докога ще изсипва този златен дъжд?
- От думите ви става ясно, че Николай Митов не става за треньор на "Левски", но какъв човек трябва да оглави отбора?
- Новият треньор трябва да е много опитен. Треньорството е занаят и той се "краде" дълги години, не може да се научиш бързо. Задължително трябва да е авторитет, защото футболистите да гледат през него е много лошо. А младите момчета са такива, че не уважават хора, които не им взимат страха веднага.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама