Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/4874637 www.bgdnes.bg

САЩ прибраха вицешефа на ФИФА

Първият от седемте обвиняеми за корупция висши шефове на ФИФА вече е екстрадиран в САЩ. Официалното съобщение е на швейцарските власти, които не разкриват самоличността му. Според световните медии обаче това почти сигурно е вицепрезидентът на световната футболна централа Джефри Уеб. Босът сам е пожелал екстрадицията. В края на месец май в Цюрих бяха арестувани седем представители на ФИФА по обвинение в получаване на подкупи и злоупотреба със служебно положение. Скандалът разтърси целия свят и доведе до оставката на президента Сеп Блатер, който все пак ще управлява до избирането на нов шеф. Блатер отказа да участва в ролята на свидетел в сесията на американския Сенат за проблемите на световния футбол. Най-вероятната причина за отсъствието на Блатер са опасенията му, че може да бъде арестуван от ФБР като част от разследването на корупцията. "Мафията трябва да се срамува от ФИФА, трябва да се учат от тях", заяви в емоционално слово сенаторът Джери Моран.


Според швейцарските медии Блатер е обявил, че няма да посещава "рискови държави". Вместо да се изправи пред закона в САЩ, босът заминава за Русия. Там на 25 юли ще бъде теглен жребият за предстоящите световни квалификации.
В същото време кандидатът за нов президент на "Барселона" Хосеп Бартомеу изказа подкрепата си за Мишел Платини, който има вероятност да се кандидатира за нов шеф на ФИФА. Засега дата за конгреса не е определена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама