Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5511700 www.bgdnes.bg

Големите във футбола отнасят българско вино към вкъщи advertorial icon

Легендите във футбола, които пристигнаха у нас, за да отпразнуват 50-тия юбилей на великия Христо Стоичков, ще отпътуват за дома си с отбрани български вина, подарени им при пристигането в България. Те дойдоха тези дни от всички краища на света и бяха посрещани и настанявани в рамките на седмицата, за да може да се включат в грандиозното шоу, което ще се състои днес на стадион Васил Левски в столицата.

Над 40 са звездните имена на футболната сцена и над 50 са големите футболни легенди, треньори и шефове на клубове, приятели на Камата. Те бяха посрещнати в изисканите си хотелски стаи с комплимент за всеки един от тях - отбрани български вина. Организаторите на събитието са избрали не традиционни, а модерни вина от новия свят, за да покажат високото ниво на винопроизводство в България. Избата, която стана лице на виното пред футболния елит е от традиционния винарски край на град Съединение, известен с плодородни почви и наистина световно признати вина. Марката, която ще отпътува в куфарите на гостите е Face2Face и символизира срещата „лице в лице“, което предполага един по-дълбок замисъл в избора на именно това вино, като символ на благодарност към гостите, уважили празника на легендарния български футболист.

F2F е бутиково вино за ценители, защото всеки сезон от него се бутилират до 5000 бутилки от подбрано най-високо качество грозде. Носител е на редица световни отличия, последните от които Златен медал от Mundus Vini 2015 – Германия за уникалния за България сорт Dornfelder и Златен медал за сорт Chardonnay от Concours Mondial отново през 2015 година. Още при създаване на лозовите масиви за направата на тези бутикови вина са изследвани историята на климата, направен е анализ на почвените слоеве, избор на подложка и подходящ клон от сорта. Лозята се намират в най-слънчевата част на землищата на селата Найден Герово, Правище, Драгомир и др., със 102 дни средногодишно слънцегреене и топла есен. Гъстотата на засяване е 400 лози/дка, разстоянието между лозите е 2,5 м, което води до добра проветривост и пълноценно слънцегреене (лозите не се засенчват помежду си). Следва малолактична ферментация в малки съдове и отлежаване в нови френски дъбови бъчви от 4 до 14 месеца в зависимост от сорта. Задължително е отлежаването в бутилка – най-малко 3 месеца, а при някои сортове и реколти достига до 7 месеца преди лансиране на пазара.

Реклама
Реклама
Реклама