Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6344179 www.bgdnes.bg

Звездата в кануто Станилия Стаменова: Сринах се

Станилия Стаменова е една от най-успешните български спортисти през последните години. През 2015-а тя стана световна шампионка на 200 м кану. Има и три европейски титли.

Стаменова беше считана за една от фаворитките за медали на шампионата на Стария континент в Пловдив. Тя завърши на осмо място във финала, което беше далеч от нейния потенциал. Специално за читателите на "България Днес" 29-годишната софиянка разказа всичко, което се случи с нея преди и по време на шампионата.


- Г-це Стаменова, как мина през вашите очи европейското първенство и защо не успяхте да достигнете до добре познатите резултати?
- Формата ми е такава. Преди състезанието дори не желаех да участвам. Ръководството на федерацията се събра и ме накараха. От февруари до май бях на лагер в Китай. Там всичко премина много добре. Когато се прибрах в България, започнах да боледувам. Получиха се контузии. Заминах болна за Световните купи. Преизтощих организма. Формата тръгна да слиза надолу, вместо да я развивам. Не бях готова за европейското първенство заради боледуване. Имах и разтегнат трапецен мускул. Нямаше как да правя сила и заради това е този резултат.
- Смятате ли, че промяната в климатичните условия между Азия и Европа е отключила заболяванията?
- Имам много нисък имунитет. Когато тренирам в България, доста често боледувам. В Китай нямах нито една настинка за два месеца и половина. Хванаха ме вируси, след като се върнах. На първата седмица пипнах гнойна ангина.
- Колко сериозен беше натискът да участвате на европейското първенство?
- Когато застанах пред хората от федерацията, им обясних, че съм с манталитет на шампион и слабото класиране няма да ми повлияе добре. Реалните ми възможности са доста по-високи, но моментната форма беше такава. Не исках да се състезавам неподготвена и да разочаровам публиката. Очакванията към мен винаги са големи, а аз имам желание да ги удовлетворявам.
- Как се чувствате сега по отношение на контузиите и психически какво е вашето състояние?
- Имам 40 дни до световното първенство. Сега съм 67-68 килограма. За да бъда в най-добра спортна форма, трябва да съм към 74 кг. Трябва да наваксвам физически, стилово и на скоростна издържливост. Всичко да е наредено, както трябва, пак няма да успея да достигна до максимална форма. Реално много съм натоварена психологически. Европейското първенство ме срина. Разбираемо е очакванията да са големи. Самата аз винаги съм много мотивирана. На европейското първенство дадох 110 процента. Още на сериите постигнах резултати, които не съм показвала на тренировки. Веднага след това изпаднах в хипогликемия. Четири часа треперех, докато се възстановя. Първо трябва да си отдъхна и постепенно да се случват нещата и да изпълнявам тренировъчния план.
- Не е ли по-добре да пропуснете световното, за да се възстановите и да започнете с нови сили през 2018-а?
- На събранието на федерацията помолих да пропусна този сезон от състезателна гледна точка с оглед на формата и подготовката. Реално беше ясно, че няма да покрия очакванията. В България така стоят нещата, че ако не покриеш нормативите, няма да получиш финансиране. Това означава да се готвя с мои средства, което оттам насетне доста затруднява нещата. Жива-умряла ще трябва да участвам на световното.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама